Alles voor uw woongenot!

Verbouwingen met gipsplaten

Een verbouwing kan zelf worden gedaan of door een aannemer. Dit ligt er natuurlijk aan wat voor soort verbouwing er wordt gedaan. Een badkamerverbouwing of een uitbreiding van uw woning is vaak een te grote verbouwing om zelf te doen. Hiervoor hebben de meeste mensen niet genoeg kennis en ervaring. Ook kan dit ten koste gaan van de kwaliteit waarop het gedaan wordt. De meeste mensen laten hun verbouwing toch uiteindelijk over aan een aannemer. De aannemer heeft dan vaak contacten met andere bedrijven die de verbouwing uiteindelijk realiseren. Een veel gebruikt en goedkoop materiaal tegenwoordig bij verbouwingen zijn de gipsplaten.

Gipsplaten

Zoals de naam als zegt zijn gipsplaten op basis van gips. De meest gebruikte vorm zijn de gipskartonplaten. Deze platen hebben een kern van gips met aan beide kanten een laagje karton. Het karton zit op het gips geplakt. Dit komt doordat het gips tijdens het uitharden aan het karton gaat hechten. Hierdoor wordt er een stevige plaat verkregen die niet uit elkaar brokkelt en voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Ze zijn niet meer weg te denken in de bouwsector. Er zijn verschillende lengtes en diktes voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Platen van gipskarton bevatten veel gunstige eigenschappen. Ze zijn stevig, geluiddempend, brandwerend en veelzijdig afwerkbaar. Er zijn gipsplaten te koop van diverse merken als Fermacell, Gyproc en eigen merk.

Soorten gipsplaten en bevestigen

Als er gekozen moet worden voor een soort gipsplaat zijn er twee soorten gipsplaten. Gipsplaten met een ronde kant, ook wel bekend als RK en gipskartonplaten met een afgeschuinde kant, ook wel AK. Beide soorten hebben hun plus- en minpunten. Welke gipsplaten de juiste keuze zijn voor uw hangt af van uw klus, waar u de gipslaten voor gaat gebruiken. De ronde kant gipsplaat heeft als pluspunt dat de zichtbaar ronde kanten niet afgewerkt of gesmeerd hoeven te worden. Bij de afgeschuinde kant gipsplaten is dit wel het geval. Als u graag een naadloos plafond of muur wilt kunt u het best kiezen voor een gipsplaat met afgeschuinde kanten of een plaat met vier keer afgeschuinde kanten. Gipsplaten zijn in verschillende afmetingen en diktes. De afmetingen variëren tussen de 12×1000 millimeter en 4200×600 millimeter. De diktes van de gipsplaten variëren tussen de 3,5 millimeter en 45 millimeter. Om de gipsplaten te bevestigen zijn er gipsplaatschroeven nodig. Voorboren is bij de gipsplaatschroeven niet nodig. Doordat de gipsplaatschroeven voorzien zijn van een trompetkop verzinken de schroeven optimaal in het plaatoppervlak. Verder zijn de schroeven gefosfateerd waardoor er geen roest ontstaat na het stucen. Bij pontmeyer zijn deze verschillende gipsplaten te koop. Er kan eenvoudig via filters worden aangegeven waar u naar opzoek bent. Zo koopt u altijd de juiste gisplaten voor uw klus.

Gerelateerd

Recente berichten