Alles voor uw woongenot!

Beleggingen? Lees hier alles over dit onderwerp

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geldt voor kortere of langere tijd wordt vastgelegd om in de toekomst economische voordelen te behalen. Bij investeringen verstrekken mensen geld in ruil voor onzekere toekomstige inkomsten.

In de praktijk is iedereen direct of indirect investeerder. Hoewel mensen vaak onderscheid maken tussen sparen en beleggen, hebben ze het in feite over bijna hetzelfde: je wordt betaald voor investeringen en dat is riskant. Het wordt ook vaak omschreven als een beleggen, hoewel het belangrijkste doel van een investering is om een ​​rendement te behalen zonder verdere verplichtingen.

Zelfs met spaargeld waarvan je zeker weet dat je het geïnvesteerde geld altijd terugkrijgt, is er een risico. Ten eerste is er het debiteurenrisico, de spaarbank kan failliet gaan. Een veel groter lange termijn risico is het inflatierisico. Als over de waarde van spaargeld een lagere rente wordt betaald dan de afschrijving van geld, is dit in de praktijk het geval. Iedereen die bijdraagt ​​ aan een pensioenfonds van een pensioenverzekeraar, belegt ook geld in obligaties en aandelen, soms in combinatie met derivaten zoals opties en beleggingen in hedgefondsen.

Soorten beleggers

Particuliere belegger

Een particuliere belegger is een persoon die zijn of haar kapitaal kan gebruiken om op verschillende manieren te beleggen. Dit kunnen individuele aandelen of obligaties zijn, maar het kunnen ook beleggingsfondsen zijn. Een belegger opent een beleggingsrekening bij een bank of broker. Waarin het houden van effecten wordt geregistreerd in termen van aantal eenheden en soorten effecten. Met dit account kunnen beleggers kopen en verkopen. Op een beleggingsrekening bij de beleggingsfondsfamilie kan het aanbod van effecten beperkt zijn tot aandelen van het betreffende beleggingsfonds.

Institutionele beleggers

Institutionele beleggers zijn instellingen die het vermogen van bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beheren. Deze professionele beleggers vertegenwoordigen een belangrijk deel van het aandeel. Zij hebben financiële verplichtingen aan deelnemers en polishouders. Moeten ze kunnen betalen uit het rendement op de aan hen toevertrouwde middelen (bonus). In absolute termen hebben institutionele beleggers vaak enorme bedragen om te investeren. Volgens Nederlandse statistieken hadden Nederlandse pensioenfondsen eind 2016 2.619 miljard euro aan beleggingen.

Bedrijven

Daarnaast zijn ook grote bedrijven vaak actief op de geld- of kapitaalmarkt, bijvoorbeeld door tijdelijk onnodige liquiditeit te verschaffen of door kapitaal aan te trekken bij tijdelijk liquiditeitstekort. Bedrijven maken ook vaak gebruik van beleggingspanden, dit zijn panden die in de toekomst geld op moeten leveren. In de tussentijd kan je van dit pand een kantoor maken, maar je kan het bijvoorbeeld ook verhuren en dat is erg prettig.

 

Gerelateerd

Recente berichten