Alles voor uw woongenot!

Verschillende soorten dakbedekking op een rijtje

Een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte. Welk dak je boven je hoofd hebt dat hangt af van je vermogen. Als je gaat verbouwen of een nieuw huis laat bouwen dan mag je zelf kiezen wat voor dak je boven je hoofd krijgt, maar welke? In deze blog gaan we in op de verschillende soorten dakbedekking om te kijken welke soort het beste bij je past.

Wat is dakbedekking? Lees hieronder meer

Dakbedekking moet je zien als een beschermlaag die ervoor zorgt dat een dak waterdicht is. Op deze manier kan het dak het gebouw wat eronder staat goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Voor deze belangrijke klus moet je een product hebben die aan een ontzettend eisenlijstje voldoet. De dakbedekking moet een lange levensduur hebben, moet op kunnen tegen natuurlijk omstandigheden en moet bestand zijn tegen extreme temperaturen. Duurzaamheid wordt tegenwoordig ook ontzettend belangrijk. Steeds meer mensen willen duurzame keuzes maken en niet meer alles nieuw kopen.

Materiaal aanschaffen doe je op de volgende manier

Het aller makkelijkste dakbedekkingsmateriaal dat je kunt gebruiken zijn platen: denk aan golfrollen of platen en kanaalplaten. Kanaalplaten zijn platen die vlak zijn, ze worden vaak in een lichte helling geplaatst zodat het water goed kan wegstromen. Golfplaten zijn denk ik wel algemeen bekent. Dat zijn platen in een golvende beweging die gemaakt zijn van pvc, polyester of polycarbonaat. Deze type platen worden het vaakst gebuikt bij carports en tuinoverkappingen.

Een ander soort dakbedekking dat wel veel op huizen wordt gebruikt is EPDM. Epdm kopen kan zowel online als in de winkel. De folie wordt op maat besteld en komt in rollen aan. Deze rollen kunnen makkelijk worden aangebracht op het dak. Epdm folie brengt veel voordelen met zich mee. Zo is de folie bestand tegen extreme weersomstandigheden, is het duurzaam en gaat het jarenlang mee. Geen wonder dat deze folie de laatste jaren vaak in nieuwbouwwoningen wordt gebruikt.

Tot slot sluiten we af met de meest standaard optie voor een plat dak, en dat is dakleer. Dakleer is gemaakt van een materiaal dat je bitumen noemt. Dit werd vroeger vooral gebruikt om schepen waterdicht te maken. Nu we daar andere technieken voor hebben gevonden gebruiken we dit materiaal alleen nog op daken. Het nadeel van dakleer ten opzichte van EPDM is dat dakleer niet zo lang meegaat als EPDM. Daarnaast kan bitumen ook uitdrogen door de uv-straling van de zon. Dit geldt voor de langere termijn.

Gerelateerd

Recente berichten