Alles voor uw woongenot!

Tips voor het ontwerpen van een natuurlijke bostuin

Als je aan de rand van een bos woont of, nog beter, een eigen bosrijke kavel hebt, heb je de basis van een natuurlijke bostuin. Bostuinen kunnen een heel bos omvatten of een bescheiden cluster van bomen omringen, afhankelijk van de ruimte waarmee je moet werken. Maar iedere bostuin bezit bepaalde kenmerken die ontwerpen uit de natuur proberen na te bootsen.

Niet iedere schaduwtuin is een bostuin

Omdat bostuinen over het algemeen rond bomen zijn gebaseerd, zijn ze meestal schaduwrijk en bestaan ze voornamelijk uit planten die groeien in de schaduw. Maar niet elke schaduwtuin is een bostuin. Omdat een bostuin is gemodelleerd naar natuurlijke bossen, zullen veel van de planten die er worden gekweekt inheemse variëteiten zijn. Dat maakt niet iedere inheemse tuin een bostuin. Natuurlijke bostuinen onderscheiden zich door hun gelaagdheid. Ze bestaan uit opeenvolgende lagen verticaliteit: van hoge bomen tot kleine bomen tot struiken tot gebladerte op maaiveldniveau. Bij het plannen van uw natuurlijke bostuin is het belangrijk om deze lagen in gedachten te houden.

Geduld is een schone zaak

Meer dan bijna elke andere soort tuin vereisen natuurlijke bostuinen geduld. Sommige van de houtachtige planten die je toevoegt, hebben verschillende seizoenen nodig om volledig te rijpen. Het is dus de moeite waard om ze zorgvuldig te plaatsen. Voordat je begint met het rangschikken van planten in uw tuinplan, moet je rekening houden met consistent zonnige of gevlekte gebieden. Zo kun je planten afstemmen op hun favoriete omstandigheden. Als je takken op de volwassen bomen moet snoeien om de bovenste laag te openen en een beetje licht binnen te laten, is dit het moment om het te doen.

Voorbereiding bostuin

Bereid je tuin voor door alle invasieve en schadelijke planten zoals duindoorn, giftige klimop en giftige eik, evenals ongewenste jonge boompjes en struiken, op te ruimen. Plan een natuurlijke manier om door de tuin te bewegen en te ervaren door een pad aan te leggen. In de natuur weerspiegelen paden de gebruikelijke doorgang van dieren door het bos. Ze zijn meanderend en onregelmatig. De jouwe kan hetzelfde lijken en toch dienen om de bezoeker te begeleiden. Misschien leidt dit pad de bezoeker wel langs bijzondere plekken in het bos, een bankje of een eettafel. Je pad kan worden gedefinieerd met grind, geplaveid met steen of baksteen, of gewoon kaal en omzoomd met rotsen – wat het beste werkt voor een natuurlijke uitstraling.

Eigen smaak

De tuin die je uiteindelijk creëert zal anders zijn als je begint met een vol bos dan wanneer je maar een paar bomen en een dun gazon hebt. Je eigen esthetiek bepaalt de vrijheden die je met de natuur wilt nemen. Wil je een vogelbad in je tuin? Een waterpartij? Plaats je graag een houten hekwerk van nobelhout, dat in de loop der jaren mooi zal vergrijzen, langs de randen van uw kavel of toch liever een natuurlijke haag? In je materiaalkeuze probeer je de harmonie te vinden met de natuurlijke wereld en tegelijkertijd je eigen gevoel van wat fijn is.
 

Gerelateerd

Recente berichten