Alles voor uw woongenot!

Praktische tips voor je begint aan de grote schoonmaak

Clean house, clean mind. Wil jij deze zomer eens goed opruimen in huis? Dan heb ik een aantal praktische tips voor je!

Planning

Het belangrijkste van een grote opruimsessie is de planning. Zorg ten eerste dat iedereen in het gezien weet wat er te wachten staat. Zet een grote cirkel op de jaarkalender in het toilet. Bij een goede planning horen ook de benodigde voorbereidingen. Maak een lijstje met dingen die je absoluut moet doen, en dingen die je graag wil doen. En zorg dat je voor al deze klusjes de juiste middelen in huis hebt. Afvalzakken, handschoenen, schone stofzuigerzakken, schoonmaakmiddelen… noem maar op! 

Hangry

Er is maar één ding vervelender dan schoonmaken, en dat is schoonmaken met honger. Zorg er voor dat tijdens de grote schoonmaak iedereen voorzien is van een goed gevulde buik. Zet op de keukentafel een mooie snackvoorraad paraat en zorg voor voldoende pauzes om gezamenlijk de moed er in te houden.

Iedereen aan het werk

Iedereen houdt van een schoon en opgeruimd huis. Dus je hoeft de grote schoonmaak niet alleen aan te pakken. Laat alle handjes maar wapperen! Je kunt je kinderen vragen hun eigen kamers uit te zoeken. Geef ze een doos met spullen die mogen blijven en spullen die weg moeten. Kinderen vinden het soms moeilijk spullen weg te doen. Leg ze daarom de vraag voor welke spullen ze nog regelmatig uit de kast pakken, en welke niet. Om het afscheid van oude spullen wat makkelijker te maken, kun je bij een volle doos beloven dat ze er iets leuks voor terug krijgen. Terwijl jij je ontfermd over het huis, kan je echtgenoot zich over een ander deel van de woning ontfermen, zoals de tuin of zolder.

Kringloop

Niet ieder voorwerp dat jij wegdoet is aan zijn levenseinde. Vaak doe je dingen weg omdat je er zelf op bent uitgekeken. Maar dan kun je een ander er nog blij meemaken. Waardevolle voorwerpen kun je verkopen op marktplaats. Dan levert zo'n grote schoonmaak ook nog wat op! Andere spuletjes kun je naar een kringloopwinkel brengen. Vaak heeft een kringloopwinkel ook een ophaalservice. Maak daar gebruik van, want dat spaart jou tijd.

Afval

Het afval dat je binnen verzamelt zal ook ergens heen moeten. Waarschijnlijk is één container niet voldoende. Ritjes op en neer naar de milieustraat kost vaak veel tijd. Daarom is een extra container huren de beste oplossing. De container wordt de volgende dag gewoon weer opgehaald. En zo voorkom je dat het afval zich verplaatst van huis naar stapels zakken in de schuur. Je kunt verschillende soorten containers huren om het afval op een verantwoorde wijze te scheiden: een voor karton en papier, een voor plastic, voor textiel en voor restafval. Dat is beter voor het milieu!

Gerelateerd

Recente berichten