Alles voor uw woongenot!

De vijf beste tips voor goed gevelonderhoud

Bij het goed onderhouden van je woning, hoort ook een goed onderhoud van de gevel en het bijbehorende metselwerk. Door je gevel en het metselwerk goed te onderhouden, voorkom je schimmels, lekkages en andere problemen. Maar hoe vaak moet je je gevel eigenlijk onderhouden en wat komt hier allemaal bij kijken? In dit blog zijn de beste tips om dit gemakkelijk en efficiënt aan te pakken voor je verzameld. 

Tip 1: Pak problemen op tijd aan

Zorg ervoor dat je problemen met de gevel en het metselwerk tijdig kunt spotten en kunt aanpakken. Doe dit door minimaal twee keer per jaar (aan het einde van het zomer- en winterseizoen) de gevel en het metselwerk te inspecteren. Controleer of het metselwerk nog hard genoeg is en of je vuiltjes, verkleuringen of roestplekken op het beton ziet. Constateer je dat het metselwerk niet hard genoeg meer is of zelfs gaat verbrokkelen? Dan is het hoog tijd om te starten met voegen vervangen.

Tip 2: Moet de gevel opnieuw gevoegd worden? Maak gebruik van een vakman

Bij het opnieuw voegen van de gevel komt veel kijken: je moet het voegwerk uitslijpen, zorgen voor een gezond hechtvlak en de juiste methode van het voegen hanteren. Je kunt hiermee zelf aan de slag gaan, maar als je hierbij te hardhandig te werk gaat of de verkeerde materialen gebruikt, kun je last krijgen van lekkages of versnelde schimmelvorming. Schakel dus altijd een vakman in voor deze klus!

Tip 3: Reinigen met de juiste materialen en producten

Bij het correct doen van je gevelonderhoud, komt ook het actief reinigen van de gevel kijken. Zorg er hierbij voor dat je de juiste materialen gebruikt voor de reiniging. Spot je mos of algen op je bakstenen? Dan kun je dit wel verwijderen met een hogedrukspuit, maar trekken de bakstenen daarna sneller vuil aan. Zorg er dan ook voor dat je de bakstenen behandelt met een water- en/of vuilafstotend product om snellere vervuiling in de toekomst te voorkomen. 

Tip 4: Controleer ook de ventilatie

Een belangrijk onderdeel van gevelonderhoud wat vaak vergeten wordt, is het checken van de ventilatie. Controleer bij de inspectie altijd of de open stootvoegen en de roosters niet verstopt zijn. 

 

Tip 5: Vergeet het beton niet

Het beton van de gevel heeft vaak weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om dit goed schoon te houden om betonrot te voorkomen. Reinig het beton dus actief en behandel het, ter bescherming, met speciale betonverf.

 

Gerelateerd

Recente berichten