Als je eens een autoritje door Nederland maakt dan zou je waarschijnlijk op kunnen merken hoeveel kassenbouw er wel niet is. De bloemen, groenten en andere planten moeten natuurlijk wel op een zo'n effectief mogelijk manier op grote schaal verbouwd worden. In dit artikel lees je alles over kassenbouw, de voor- en nadelen.
Wat houdt kassenbouw in?
Bij kassenbouw wordt de teelt beschermd door behulp van een kas. Deze kas kan bestaan uit glas, maar ook uit kunststof. Het principe van een kas is dat de buitenlucht een barrière vormt voor de binnenlucht. Dit noemt men ook wel niet controleerbare lucht en wel controleerbare lucht. Dit is belangrijk voor kwekers, omdat ze de temperaturen van de binnenlucht dus kunnen controleren. Zo creëren ze een ideale teelt situatie waar bloemen, planten, groente, fruit het best in kunnen groeien. Bij glastuinbouw bestaan de kassen uit glas, omdat die zon doorlaten. En dat zou belangrijk kunnen zijn voor het groeien van bepaalde gewassen.
Wat zijn de voordelen van kassenbouw?
Zoals al aangegeven is een van de grootste voordelen van kassenbouw dat je de ideale situatie kunt creëren voor de gewassen die je teelt onder gecontroleerde omstandigheden. Want in de buitenlucht heb je geen controle over het weer en is het erg onvoorspelbaar. In kassen is de kweker heer en meester en kunnen de perfecte omstandigheden scheppen. Dat brengt een groot voordeel met zich mee dat de kweker redelijk accuraat kan uitrekenen hoelang de gewassen nodig hebben tot productie. Omdat je heel het jaar door eenzelfde temperatuur kan creëren betekent dat ook dat je heel het jaar door hetzelfde gewas kan kweken. Dat is een ander groot voordeel van kassenbouw. Zo zijn bijvoorbeeld exotische fruiten ook in de winter te telen. Kies voor kassenbouw ht greenhouses.
Waar moet je opletten bij kassenbouw?
Heel mooi die ideale temperatuur, maar kleven er ook nadelen aan vast? Het zijn vooral de milieuproblemen die kassenbouw met zich meebrengen. Het is namelijk een energievreter, omdat het dag in dag uit aan moet staan om van de juiste temperaturen te worden voorzien. 10% van het totale aardgas in Nederland wordt opgemaakt door de kassenbouw. Ook het dag- en nachtritme van de natuur in de omgeving raakt verstoort, wat men ook wel lichtvervuiling noemt. Maar er wordt hard gesleuteld om het energieverbruik binnen de perken te houden. Door het gebruik van bijvoorbeeld verduisterende doeken kan het verbruik van energie sterk teruggebracht worden.
Kassen slopen laten doen door bedrijven met ervaring
Er worden veel kassen opgebouwd, maar net zo goed weer gesloopt. Laat je kas sloppen door een kassensloopbedrijf die ervaring hierin heeft. Een bedrijf met veel ervaring gaat zo effectief en snel mogelijk te werk om de kassen snel af te breken. Je vindt veel kassensloopbedrijven dus enig onderzoek is vereist.