Alles voor uw woongenot!

Wat doe jij met de overwaarde op een huis?

Als je een huis wilt kopen, dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening die wordt gebruikt om een huis of andere onroerend goed te kopen. Er zijn verschillende soorten hypotheken, maar de meest voorkomende zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Het is belangrijk om goed na te denken voordat je een hypotheek afsluit, want je zult deze lening waarschijnlijk gedurende vele jaren afbetalen.

De prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Veel Nederlanders hebben dan ook te maken met overwaarde op hun huis. Dit betekent dat als je het huis op dit moment zou verkopen, dat je er een bedrag aan over zou houden. De woning is meer waard dan de hypotheek die je destijds hebt afgesloten. Misschien heb je wel plannen om te verhuizen of wil je een huisje kopen in het buitenland. Je kunt op allerlei manier profiteren van overwaarde. Toch kan dit voor veel Nederlanders een lastige keuze zijn. Wat is de exacte overwaarde? Hoe kun je de overwaarde laten berekenen? En is er wel sprake van overwaarde? In deze blog gaan we het allemaal bespreken. 

Wanneer heb je overwaarde?

Wanneer je al een tijd beschikt over een woning, is de kans groot dat je deze gekocht hebt toen de prijzen aanzienlijk lager lagen. De prijzen van huizen zijn heel erg snel toegenomen en de kans dat je overwaarde hebt opgebouwd is dan ook vrij groot. Maar ook als je woning niet in waarde is gestegen, kan het zo zijn dat er sprake is van overwaarde. Het kan namelijk zo zijn dat je de desbetreffende hypotheek op het huis wel hebt afgelost. De hypotheek is daardoor gedaald en hierdoor is het verschil tussen woningwaarde en openstaande hypotheek dus toegenomen. Daarnaast kan het zo zijn dat je nooit een maximale hypotheek hebt genomen. Hierdoor is de hypotheek altijd lager geweest dan de woningwaarde. 

Is er sprake van overwaarde op jouw huis?

Op zoek naar hypotheek berekenen met overwaarde? Om te bepalen of er sprake is van overwaarde op jouw huis, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. De huidige woningwaarde en openstaande hypotheekschuld spelen een belangrijke rol. Je kunt de waarde van een woning laten berekenen door een taxateur. Voor hypotheekadvies kun je altijd terecht bij Van Bruggen Adviesgroep. Daarnaast bepaal je aan de hand van een hypotheekoverzicht hoeveel resterende schuld je nog hebt. Door de hypotheekschuld van de woningwaarde af te trekken, kom je uit op een bedrag dat we overwaarde noemen. Dit bedrag kun je wellicht weer goed gebruiken voor een nieuwe investering. 

Gerelateerd

Recente berichten