Alles voor uw woongenot!

Zo maak je de tuin winterklaar

Waarschijnlijk geniet je in de lente en zomer het meest van je tuin. Dat zijn immers de maanden waarin het lekker weer is en je planten in bloei staan. Toch dien je voor het beste resultaat het hele jaar door je tuin te onderhouden. Het is onder andere belangrijk om op tijd te poten, snoeien en zaaien. Wil jij je tuin winterklaar maken? Denk dan ook aan het onderhoud van je tuinmeubelen en schuur. Daarna kun je heerlijk relaxen, bijvoorbeeld bij een knusse vuurschaal of in je verwarmde serre.

Snoeien en zaaien

Het verschilt per plantensoort wanneer je moet snoeien. Rozen moeten bijvoorbeeld twee keer per jaar gesnoeid worden, terwijl je een bessen- of bramenstruik alleen in de herfst hoeft te snoeien. Tegelijkertijd kun je in de herfst ook zaaien en poten. Denk aan bollen die je in het voorjaar wilt laten opkomen, zoals tulpen. Daarnaast kun je diverse groenten zaaien als je een moestuin wilt aanleggen. Spinazie, veldsla en boerenkool doen het goed in de winter. Ben je daarentegen juist geen enthousiaste tuinier? Dan is het slim je tuin in te richten met winterharde en onderhoudsarme vaste planten. Neem planten als Helleborus, lavendel of siergras. Zo hoef je de tuin nagenoeg niet winterklaar te maken.

Tuinmeubilair afdekken

Je tuin winterklaar maken stopt niet bij de beplanting. Ook je tuinmeubels, schuurtje, carport of overkapping kunnen wel wat aandacht gebruiken. Zet houten tuinmeubels het liefst binnen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Kan dat niet? Zorg er dan voor dat je het meubilair afschermt, bijvoorbeeld met een groot zeil. Daarnaast zul je de dakgoten van schuurtjes of overkappingen willen schoonmaken. Ook dien je, als de overkappingen van hout zijn, deze minstens elke drie jaar te voorzien van een nieuwe laag verf.

Genieten in de winter

Je tuin onderhouden vraagt tijd, geld en energie. Gelukkig levert het een boel genot op, zelfs in de koude wintermaanden. Geniet in de winter van je tuin door een glazen schuifwand buiten neer te zetten. Hierdoor creëer je eenvoudig een serre van waaruit je de tuin op elk moment van het jaar kunt bewonderen. Er zijn diverse leveranciers van dit soort schuifwanden, zoals King Glass. Heb je geen ruimte voor een serre? Dan kun je kiezen voor een vuurkorf of vuurschaal. Deze geeft de nodige warmte waardoor je zelfs op een koude winteravond buiten kunt zitten. Dan is al dat harde werk niet voor niets geweest!

Gerelateerd

Recente berichten