Er bestaan enorm veel verschillende soorten olie, en elke soort vind je wel ergens terug in de supermarkt. Ze worden ook allemaal weer anders gemaakt en hebben allemaal hun unieke eigenschappen. In deze blog lees je alles over die verschillende soorten olie en dat is natuurlijk goed om te weten als je hier meer over wilt weten.
Palmolie
Het is een van de meest gebruikte en derhalve meest voorkomende soorten olie in de hele wereld. Het heeft een groot toepassingsbereik en de olie uit de palmvrucht is een wijd bediscussieerd product. Mocht je de waarheid willen weten over palmolieproductie en de effecten ervan, kijk dan hier: ‘What is palm oil?’. Palmolie vind je in ieder geval terug in een groot aantal producten. Van cosmetica tot aan pindakaas, en van brandstof tot een cakes; palmolie zit erin.
Raapzaadolie
Er zijn twee hoofdsoorten raap- of koolzaadolie: culinaire en industriële. De culinaire versie, ook bekend als canola olie, wordt gebruikt in de keuken om te koken. Industriële koolzaadolie wordt vooral gebruikt in de chemische en de auto-industrie. Koolzaadolie wordt over de hele wereld veel gebruikt. Het staat bekend om zijn betaalbaarheid en veelzijdigheid als bakolie en wordt vaak gebruikt in saladedressings, gefrituurd voedsel en gebakken producten. Raapzaadolie bevat van nature weinig verzadigde vetten en veel onverzadigde vetten, wat uitstekend is voor de gezondheid. Het is tevens een uitstekende bron van vitamine E; een sterke antioxidant, die de gezondheid van ogen en huid kan ondersteunen. Raapzaadolie is ook een geweldige bron van een omega-3 vet, dat tal van voordelen voor de gezondheid van het hart biedt, zoals een lagere bloeddruk en een verminderde kans op een hartaanval. Raapzaadolie is ook rijk aan omega-6 vetten, dit kan ook de algemene gezondheid ondersteunen. Een teveel aan omega-6 kan echter leiden tot een zekere mate van ontsteking in het lichaam. Gelukkig vind je in raapzaadolie een evenwichtige verhouding van omega-3 en omega-6 vetten.
Sojaolie
Sojaolie is olie die wordt gewonnen uit de zaden van de sojaplant. Chemische stoffen uit sojaolie, plantensterolen genoemd, worden gebruikt tegen een hoog cholesterolgehalte. Sojaolie wordt ook gebruikt als muggenbestrijdingsmiddel en als voedingssupplement bij infuusvoeding. Sojaolie werkt cholesterolverlagend door de cholesterolabsorptie in de darmen te verminderen. Het is een van de meest geconsumeerde oliën ter wereld en dit komt voornamelijk door de lage prijs. Daarom is het ook een geliefd product voor de verwerking van cosmetica, voeding en talloze andere dingen. Het is dus zowel geschikt voor voedsel- als niet-voedselproducten.