Alles voor uw woongenot!

Met deze tips verduurzaam je je dagelijkse leven

Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om duurzamer te leven. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt zelfs dat 1 op de 3 mensen in Nederland sinds de coronacrisis groener wil wonen en werken. Vaak weten zij niet dat het redelijk eenvoudig is om te beginnen met duurzamer leven. Daarom hebben we in dit artikel enkele simpele tips verzameld die je kunt toepassen in je dagelijks (werk)leven. Denk onder andere aan zakelijk energie vergelijken voor een fijne groene energiedeal.

Stap thuis en op werk over op groene energie

Wanneer je nog niet zoveel aan duurzaamheid doet, is de kans groot dat je nog over een grijs energiecontract beschikt. De meest simpele stap om te zetten in het kader van groener leven en werken is de overstap op groene stroom. Er zijn vandaag de dag veel energiebedrijven waar je terecht kunt voor een groen energiecontract; voor zowel particuliere als zakelijke afnemers. Het grote voordeel van groene stroom is dat deze vorm van energie veel beter is voor het milieu dan grijze energie. Dat ligt voornamelijk aan de energiebron van beide soorten stroom én aan de CO2-uitstoot. Bij de productie van grijze energie komt namelijk veel meer CO2 vrij dan bij de productie van groene stroom. Daarom is het beter om voor groene energie te gaan. Het goede nieuws is dat groene energie tegenwoordig helemaal niet meer zoveel duurder is dan grijze stroom. Door aan de slag te gaan met energie vergelijken grootzakelijk, kleinzakelijk of particulier vind je altijd een passend energiecontract voor jouw situatie.

Schaf zonnepanelen of een warmtepomp aan

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om duurzamer te leven en te werken. Wist je bijvoorbeeld dat je je eigen groene stroom op kunt wekken met behulp van zonnepanelen? Dat kan zowel op het dak van een huis als op een kantoor. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Des te groter het pand is, des te meer zonnepanelen je waarschijnlijk nodig hebt. Daarnaast kun je eens kijken naar de mogelijkheden van een warmtepomp. Zo'n pomp is heel energie-efficiënt omdat het gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die vervolgens gebruikt om lucht of water in je huis of bedrijfsruimte op te warmen. In beide gevallen geldt dat je eerst een flinke investering moet doen, maar zodra je dat geld terug hebt verdiend profiteer je lange tijd van gratis verwarming en energie. Dergelijke apparatuur gaat namelijk gemiddeld langer mee dan de periode waarin je het geld terug verdiend hebt.

Isoleer je woning of bedrijfspand op de juiste manier

Wanneer je besluit te investeren in groene stroom of toepassingen om je eigen groene energie op te wekken, is het natuurlijk ook nodig om naar de isolatie van het pand te kijken. Anders is het zonde om zoveel geld uit te geven aan dergelijke toepassingen. Met name oude huizen en bedrijfspanden kunnen vaak wel een update qua isolatie gebruiken. Om zo min mogelijk te hoeven stoken is een goede isolatie van belang. Laat daarom verschillende onderdelen in het pand op de juiste manier isoleren. Denk aan de vloer, het dak, de muren en de ramen. Wanneer je ervoor zorgt dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, hoef je amper te stoken. Dat scheelt niet alleen voor het milieu maar ook voor je energierekening. Uiteraard zijn er nog veel meer stappen die je kunt zetten naar een duurzamer leven. Minimaliseer bijvoorbeeld het gebruik van plastic in je dagelijks leven, plant en oogst je eigen groente en kruiden en recycle waar mogelijk. Heb je zelf iets nieuws nodig? Kijk dan eerst of je het tweedehands of refurbished kunt krijgen om er zo voor te zorgen dat de wereldwijde afvalberg iets minder groot wordt.

Gerelateerd

Recente berichten