Ooit gehoord van een tachograaf? Is “nee” het antwoord dat je zojuist in je hoofd hebt gegeven, maar zou je wel graag wat meer kennis willen opdoen over wat het is en wat het doet? Wellicht puur uit nieuwsgierigheid? We leggen je in deze tekst graag uit wat het is, welke verschillende types er zijn en wat de functie ervan is.
De tachograaf zelf
Een tachograaf heeft als functie om gegevens te verzamelen wanneer er met een bepaald voertuig gereden wordt. De afgelegde afstand wordt bepaald, de snelheid waarmee gereden is gedurende de rit, eventuele fouten worden bijgehouden, de rij- en rusttijden worden in de gaten gehouden en zo zijn er nog veel meer gegevens die worden geregistreerd. De tachograaf is sinds 1 mei van het jaar 2006 een verplicht onderdeel voor een aantal vervoersmiddelen. Het dient als een controle op het gebied van regelgeving. Er wordt vooral op gelet of beroepschauffeurs wel de verplichte rusttijd nemen of dat ze de regels aan hun laars lappen. Het is uiteraard belangrijk om de rusttijd echt te pakken, want vermoeidheid is helaas een belangrijke oorzaak van vele verkeersongelukken. De verplichte rusttijd voor beroepschauffeurs moet dit zien te voorkomen en dit werkt natuurlijk alleen maar als mensen zich daadwerkelijk aan deze regels houden.
De soorten
Je hebt een analoge tachograaf en een digitale tachograaf. Daarnaast bestaat er een smart tachograaf. De analoge variant slaat rij- en rustgegevens op doordat de tachograaf de gegevens op een schijf krast. De digitale tachograaf is voorzien van een intern geheugen met een geheugenkaart. De gegevens worden opgeslagen op deze geheugenchip in plaats van dat de gegevens in een schijf worden gekrast. Dit is natuurlijk een hele verbetering in vergelijking met de analoge tachograaf. De smart tachograaf legt de verzamelde gegevens automatisch vast via satellietsystemen. Deze smart tachograaf is sinds 15 juni 2019 verplicht gesteld voor bepaalde voertuigen waar in deze tekst verder niet op zal worden ingegaan.
Het Uitlezen
Hoe lees je de tachograaf dan uit? Dat gaat middels speciale kaarten. Zo heb je een bestuurderskaart, de ondernemingskaart, de controleurskaart en de werkplaatskaart. Deze kaarten geven toegang tot de verzamelde gegevens.
De tachograaf is dus een controlemiddel en verzameld hiervoor data die wordt opgeslagen. Afhankelijk van de soort tachograaf, wordt de data op verschillende manieren opgeslagen. Het apparaat kan vervolgens worden uitgelezen met speciale kaarten. Er bestaan verschillende soorten kaarten die elk voor andere personen zijn bestemd. Om deze reden is het altijd goed om te onderzoeken wat je het beste kunt doen.