Een patent consultant kan u helpen met uw octrooi

0
591

In veel bedrijfstakken staan de ontwikkelingen, ondanks de pandemie, niet stil. Er worden belangrijke uitvindingen gedaan en innovaties geïmplementeerd. Het doen van een uitvinding kost veel meer dan alleen maar een kladblaadje en een stompje potlood. Er moeten modellen worden gemaakt, het idee moet worden uitgewerkt en getest en als het dan werkt, dan hebt u iets waardevols in handen. U wilt dan niet dat anderen daar zomaar mee aan de haal kunnen gaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om een patent of octrooi aan te vragen. Maar waar moet u beginnen? De eerste stap is in veel gevallen het contact opnemen met een patent consultant. Deze patent consultant zal uw uitvinding beoordelen en samen met u de beste manier zoeken om uw uitvinding te beschermen.

Een patent consultant heeft verstand van zaken

Er is heel veel waar u aan moet denken om uw uitvinding op de juiste manier te kunnen beschermen. Zo zult u goed een geheim moeten kunnen bewaren. Een uitvinding is pas úw uitvinding als deze volkomen nieuw is. Het is daarom niet verstandig om alvast iets over uw uitvinding te delen op sociale media of op uw eigen website. Wacht daar vooral mee tot u groen licht krijgt van uw patent consultant.

Ook zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van uw patent

De patent aanvragen kosten kunnen flink in de papieren lopen. Het spreekt voor zich dat u daarom eerst goed uitzoekt of uw uitvinding voldoende oplevert om die kosten te kunnen dekken. U bent er namelijk niet met een eenmalige betaling. U vraagt een patent aan voor de komende 20 jaar en ieder jaar is leges verschuldigd. Dit bedrag loopt per jaar verder op. Het is dus erg belangrijk dat u minimaal dat bedrag weet terug te verdienen door uw uitvinding commercieel te exploiteren. Soms lukt dat op de Nederlandse markt, maar het kan ook zijn dat u andere Europese markten nodig hebt om dit resultaat te behalen.

Niet iedere uitvinding is dé uitvinding

Het kan zomaar zijn dat de uitvinding die u hebt gedaan heel handig is voor specifiek uw bedrijf. Natuurlijk bent u daar dan heel blij mee. Maar of het de moeite waard is om deze uitvinding te patenteren is nog maar de vraag. Uw patent consultant kan u hier meer over vertellen. Soms valt het enorm mee en voldoet uw uitvinding aan alle eisen, andere keren zijn de verwachtingen hoog gespannen maar is de uitvinding alleen waardevol voor uw bedrijf.