Meander MC: 7x trots

Meander Medisch Centrum: 7x trots

Drie jaar is er aan gebouwd maar sinds begin dit jaar is het Meander Medisch Centrum daadwerkelijk in gebruik. Het jongste topklinische ziekenhuis van Nederland, ontworpen en gebouwd met het oog op welzijn en welbevinden van de patiënt. Kortom, een gebouw om (7x) trots op te zijn:

MMC: te gast in het groen

1. Te gast in het groen
Dat begint met een portie geluk dat wel heel erg goed benut is. Een voormalig defensieterrein ligt in een groen scheg die van het Eemdal tot het hart van Amersfoort loopt. Wat een mazzel als je met zoveel volwassen bomen om je ziekenhuis mag beginnen en met zoveel zicht op het omliggende groen vanuit het ziekenhuis en tot ver in het Eemdal van de hoger gelegen verdiepingen. Dat schept ook weer verplichtingen zoals bijvoorbeeld bij het parkeren. Al het maaiveldparkeren is aan het oog onttrokken door niveauverschillen en pergola’s. We hebben de plek, een verwilderd ondoordringbaar en onzichtbaar stuk groen zo min mogelijk aangetast. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de plek verrijkt is doordat hij geopend is en zichtbaar is gemaakt voor gebruikers en voorbijgangers. De eerste reeën en een ijsvogel zijn al gesignaleerd.

MMC: entree

2. Openbaar vervoer en fietsen reizen eerste klas en parkeren is geen straf
U kent dat wel, het gemiddelde ziekenhuis: achteraf en zo goed als onvindbaar kun je je auto kwijt waarna je door weer en wind een lange tocht naar het ziekenhuis moet ondergaan. Hoe anders is het hier. Je kunt de ingang niet missen en je rijdt als bezoeker zo onder het gebouw. Droog en vrij van tocht loop je naar de entree die je direct kunt vinden omdat je daar al langsgereden bent. Met een roltrap kom je direct in het hart van het gebouw. Met openbaar vervoer en de fiets wordt je echt beloond; kom je met de fiets dan kun je direct bij de hoofdentree je fiets kwijt en kom je met openbaar vervoer dan wordt je voor de hoofdingang afgezet. Wat een luxe!

MMC: Een ziekenhuis waar je de weg wel kunt vinden

3. Een ziekenhuis waar je de weg wel kunt vinden
Bijna altijd raak je als bezoeker in de war als je een ziekenhuis betreedt of je krijgt ellelange instructies. Dat is hier echt anders. Je kunt de centrale balie niet missen en het mooie is dat vanaf daar alles letterlijk aan te wijzen is. Kom je dan bij een verwijsbalie dan is ook daar alles weer direct zichtbaar.

MMC: logistiek

4. Intelligente logistiek
De logistiek van een ziekenhuis kan een nachtmerrie zijn. Hier is een systeem bedacht waarbij de logistieke ring op begane grondniveau met een U alle afdelingen met elkaar verbindt. Daaraan sluiten ook overal weer liften aan. De bevoorrading van het ziekenhuis is gescheiden van de bezoekersstroom en aan het zicht van de bezoekers onttrokken.

MMC: Intelligente verpleging

5. Intelligente verpleging
Met eenpersoonskamers met grote deuren naar de gang kan de patiënt kiezen voor veel contact of concentratie en rust. Die keuze bevordert herstel. De drempel om in het breedste deel van schegvormige gang te gaan verblijven is veel lager dan naar de centrale ontmoetingsruimte. Ook voor het ziekenhuis is het beter doordat de zorg veel meer op maat is te leveren. Maar ook hier is de logistiek weer heel slim. Aan de openbare kant, de Laan, zit de verblijfsruimte van de afdeling en de keuken. Medicijnen, afval en beddengoed bevinden zich aan de andere kant direct aan de logistieke ruggengraat zodat de patiënt niet onnodig geconfronteerd wordt met de machine van het ziekenhuis.

MMC: Machtig mooi samengewerkt

6. Machtig mooi samengewerkt
Als je als ziekenhuis je lot in de weegschaal wil leggen en zin hebt in een paar keer je toekomst aan een zijden draad te willen hangen, dan is een nieuw ziekenhuis bouwen een van de beste middelen. Het kan bijna niet goed gaan. Hoe anders is dit proces geweest. Natuurlijk hebben we moeilijke momenten gehad en natuurlijk daalde het vertrouwen wel eens tot onder het vriespunt, maar over het geheel genomen is hier met een zeer gering risico’s een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding geleverd door een oplossingsgerichte samenwerking waarbij aan het eind de gebruikers, de opdrachtgever, de bouwers en de ontwerpers trots en tevreden zijn.

MMC: Een topklinisch ziekenhuis met een topklimaat 7. Een topklinisch ziekenhuis met een topklimaat
Dit ziekenhuis is uiterst zuinig met energie door betonkernactivering en door warmte- en koudeopslag in de bodem. Dat is mooi en goed voor exploitatie en milieu. Maar wat mij nog het meeste verheugt is dat er nu eindelijk een ziekenhuis is waar je niet flauw valt van de hitte en waar je gewoon je raam open kunt zetten!

Architectuur | Zorgsector | Slim ontwerp

plaats een reactie