NMM_635

Interactives geven museum unieke beleving

Een bezoek aan het Nationaal Militair Museum wordt straks een indrukwekkende beleving voor veel verschillende groepen: dagjesmensen, gezinnen, schoolklassen, oud-militairen, nabestaanden van oorlogsslachtoffers, jongeren, geschiedkundigen, natuurliefhebbers… Zij komen vanaf oktober dit jaar naar Soesterberg omdat daar waanzinnig veel is te doen. Je vindt er geen stoffige museumstukken, maar echte vliegtuigen en tanks, films, maquettes en enkele tientallen ‘interactives’ die Fabrique heeft gebouwd.

Deze interactives gebruiken moderne digitale technieken om bezoekers zelf iets te laten doen en hen daarvan te laten leren. Ze gaan over oorlog en de consequenties van wat een leger doet. Met het verheerlijken van geweld hebben ze niets te maken; geen GTA-V achtige spellen dus, waar je plezier moet halen uit het schieten op andere mensen. In het museum gaat het vooral over de kennis en kunde achter de krijgsmacht en de impact daarvan op ons land. Je leert vooral veel over de andere kant van het hebben van een leger; het bevordert de wetenschap en de telecommunicatie en zorgt ervoor dat we met zijn allen veilig zijn als een dijk doorbreekt.

Klinkt saai? Allesbehalve! Een korte sneak preview van onze interactives:

– De voorpret begint thuis. Via de NMM-app op je smartphone moet je in de houding op de foto en zie je jezelf als militair terug. Aangekomen in Soesterberg komt er een berichtje binnen, waarin je details krijgt voor het volbrengen van een geheime missie in het museum en op het buitenterrein. Zo vraagt een generaal je een geheime code op te halen, die ergens in het museum te vinden is. Voltooi alle missies (zoals je eigen buskruit maken) en help de generaal Soesterberg te beschermen:

NMM-buskruit mengen – Het NMM bezit een boeiende collectie eeuwenoude boeken; te kwetsbaar en te zeldzaam om bezoekers zo maar in te laten bladeren. Daarom zijn ze gedigitaliseerd en op een beeldscherm te bekijken.

– Op een touchscreen zie je hoe de grens van Nederland veranderde van 5.500 voor Christus tot nu. Teken hem zelf na en bekijk hoe anderen dat deden. Zo leer je begrijpen waarom de grens van ons land is zoals die is:

NMM-tekendegrens1

– Als luchtverkeersleider begeleid je vliegtuigen veilig naar de juiste landingsbaan. Maar… wel in Nato-taal!

– Camoufleer jezelf zo snel mogelijk effectief voor een bepaald landschap, zodat de vijand jou niet meer ziet.

‘Vaar’ met een touchscreen virtueel langs de verschillende handelsplaatsen die Nederland overal ter wereld had in de tijd van de VOC en de West-Indische Compagnie. Je komt langs Nieuw Amsterdam, het huidige New York, maar ook bijvoorbeeld langs Mauritsstad in Brazilië. Je ziet, hoort en leest wat Nederland daar precies deed en wie er belangrijk was:

NMM-VOC

– Neem plaats in een echt pantservoertuig, bestuur het met een joystick en voer spannende missies uit in een 3D woestijnlandschap.

– Maak vijandige tanks onschadelijk vanuit een heuse pantserkoepel. De ervaring is levensecht dankzij de inbreng van militaire adviseurs en spannend door de inbreng van game-ontwikkelaars.

Unieke ervaring
Samen een museum bouwen dat zo groot en ambitieus is als het NMM, is een unieke, ‘once in a lifetime’ ervaring voor mij en mijn team. We zijn er al bijna 2,5 jaar mee bezig en nu bijna klaar. Interactives bouwen vergt bovendien een totaal ander inlevingsvermogen dan het bouwen van bijvoorbeeld een website. We besteden veel aandacht aan de detaillering, aan de technische besturing, de aankleding en de multimediale beleving inclusief audio en video. Daar leren we veel van. Ik hoop dat de bezoekers straks zullen ervaren met hoeveel plezier we hieraan hebben gewerkt.

Communicatie | Defensie | Design

2 reacties

  1. Ben -

    Dat gaat een hele belevenis worden.
    Worden de apps ook voor de Windows phone gemaakt ?
    Ik hoop het wel want anders kan iki niet meedoen.

  2. David -

    Helaas (nog) niet Ben, sorry! Gelukkig is er ook zonder de app straks genoeg te zien en te doen in het museum.

plaats een reactie