HeijmansONElancering_Lobke-van-Aar

Heijmans ONE: we come one!

De stedelijke woningmarkten zitten op slot voor jonge eenpersoonshuishoudens. In mijn vorige blog heb ik mensen al opgeroepen tot meedenken over de Net-Niet generatie. Nu hebben we een oplossing bedacht: Heijmans ONE. Het eenpersoons verplaatsbare huis voor deze jonge ambitieuze doelgroep. ONE verbindt tijdelijk huren en tijdelijk locatiegebruik van braakliggende gronden in de stad. Met Heijmans ONE gaan we nu naar buiten. Op korte termijn zijn de eerste prototypes gereed.

Pauzelandschappen
Ik heb ze in mijn vriendenkring en hun verhalen zijn schrijnend. ‘Ik ging kijken naar een zolderkamer van € 700 per maand: waren er 80 gegadigden. Mijn pleidooi moest ik schrijven op een genummerde kaart, waarna ik met dit nummer op de foto moest!’ Een andere vriendin plaatste laatst haar kamer (16 m2 voor € 850 per maand) op Facebook, omdat zij met een vriendin ging verhuizen naar een appartement voor hen samen (€ 2.000 huur per maand). De Facebook-post leverde binnen vier uur 29 geïnteresseerden op… En dan heb ik het hier niet over studenten, maar over vrienden en vriendinnen van eind 20, begin 30: afgestudeerd en met een succesvolle carrière in het vooruitzicht. Tegelijkertijd zijn er centraal gelegen gebieden in de stad waar nu niks mee gebeurt: ‘pauzelandschappen’ die wachten op hun nieuwe bestemming. Tijdelijk gebruik is interessant, maar kunnen we hier en passant ook de ‘net-niet generatie’ helpen? De centraal gelegen plekken in de stad zijn er, de jonge singles zijn enthousiast en hun aantal groeit alleen maar verder door: tot 2050 komen er nog 200.000 bij.

Verplaatsbaar, voor één persoon
De net-niet generatie is ambitieus en wil na jaren in een studentenhuis nu een stap maken naar een eigen huis. Een huis met een tuin komt later, nu willen ze lopend of fietsend de stad in, met vrienden en voorzieningen om de hoek. Een huis waar je trots op kan zijn, ook al woon je er maar tijdelijk. Vanuit het tijdelijk gebruik van braakliggende gebieden komt daar een eis bij: het huis moet gemakkelijk verplaatsbaar zijn, zodat het op meerdere plekken te gebruiken is. Met een maximale huurprijs van circa 700 euro per maand als randvoorwaarde, want wonen mag niet ten koste gaan van andere leuke dingen in het leven, gingen wij in één team (ontwikkeling, ontwerp, bouw, regelgeving) en met een aantal co-makers aan de slag.

Final render_V3_broninfo_635Voorbeeldlocatie

‘Klaar voor de markt….af!
Het idee kreeg snel vorm: Heijmans ONE, het verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens. Gebouwd met mooie, duurzame materialen, veel binnenhoogte en een eigen terras. Bedoeld voor één persoon, maar met genoeg ruimte voor logees en een tweepersoonsbed. ONE is door prefabricage snel te realiseren en kan, na de start van de definitieve bouw, weer eenvoudig elders worden geplaatst. Zo wordt tijdelijk gebruik toch weer heel duurzaam. Met deze combinatie van kleinschalige maakbaarheid en Hollandse ondernemersgeest willen we de stad vooruit trekken.

Sinds ik het huis aan mijn vrienden heb laten zien, krijg ik telkens de vraag: ‘Wanneer kunnen we er nou in?’ Ook enkele gemeenten, corporaties en beleggers die we onze oplossing hebben voorgelegd zien goede mogelijkheden voor ONE. In de Tweede Kamer klonk recent de roep om ‘starterscontracten’: maak het mogelijk om jongeren die het ouderlijk huis of studentenwoning verlaten een tijdelijk starterscontract voor een huurwoning aan te bieden. De gemeenten Amsterdam en Utrecht zien hier veel in. Ook de Rabobank signaleert de urgentie en ziet kansen voor tijdelijke huisvesting. Maar, creatief met de vraag uit de markt omgaan is één, een concept voor verplaatsbare eenpersoonswoningen succesvol in die markt zetten is twee.

Daarom mijn oproep aan partijen binnen en buiten de sector om mee te doen! We zijn op zoek naar investeerders, innovatieve woningbeleggers, of misschien wel partijen die ervaring hebben met andere verdienmodellen als lease, crowdfunding of coöperaties? Niet in de laatste plaats willen we in gesprek met de Rijksoverheid over het vormgeven van tijdelijke huurcontracten. Maar ook gemeenten kunnen helpen door creatief met de bestaande kaders om te gaan. Pas bijvoorbeeld de leegstandswet toe op Heijmans ONE. Dan kunnen we wel tijdelijke huurovereenkomsten afsluiten. Geef met een reguliere procedure een vergunning voor plaatsing van de huizen; dat scheelt weer 12 weken.

Heijmans ONE is in zijn huidige ontwerp al erg duurzaam, maar onze droom is om de huizen uiteindelijk energieleverend, Cradle to Cradle en zelfvoorzienend te maken. Heijmans legt nog voor de zomer de laatste hand aan de eerste huizen, die we op het terrein van SPARK in Rosmalen zullen plaatsen. De eerste twee huizen dienen als prototype voor nieuwe toepassingen die helpen deze droom waar te maken. Welke creatieve geesten denken met ons mee?

Infografic Heijmans ONE_635

Download de Infographic Heijmans ONE (PDF)

Woningmarkt | Braakliggende grond

12 reacties

 1. Alma -

  Heel tof concept, creatieve benadering van inspelen op de vraag uit de markt!
  En vanmiddag was jij ‘the one’, gefeliciteerd met de overwinning!

 2. Sjaak -

  Goed concept en gericht op een doelgroep met weinig alternatieven.. Ik hoop dat het vanuit de gemeenten en (eventueel0 de rijksoverheid niet blijft bij enthousiaste reacties maar dat er ook gebieden worden aangewezen waar dit concept ontwikkeld kan worden. Ik hou het in de gaten in ieder geval, want vraag me nu al af waar ik me kan inschrijven voor zo’n woning..

 3. Noortje -

  Ziet er schitterend uit. Maar waarom willen jullie allemaal op een kluitje wonen waardoor je zelf een markt creëert met onbetaalbare kamertjes.
  Is dat dommigheid of zijn jullie verpest?

 4. Laurens -

  Zeker goed concept. Ik herken mij in de situatie (zit er middenin), maar heb tegelijk wel wat betaalbaars kunnen vinden in Rotterdam.

  Is er nagedacht over de aansluiting op de riolering, of de kanalen voor de luchtbehandeling? Misschien een soort click & go concept.
  Ik zou hier graag over meedenken.

 5. Hans -

  Leuk idee op de betaalbaarheid na.
  Ook in dit idee weer teveel olboys netwerk partijen die van de nood hun zakken vullen. Woningmarkt met name de huurmarkt is teveel gericht op koopsituatie en vrije markdenkers. Vierkante meterprijzen van woningen kunstmatig te hoog gehouden. Niet iedereen kan deze toren hoge huurprijzen betalen zonder woonsubsidie!

 6. Anneke Dalhuisen -

  Bedankt voor alle reacties en felicitaties!
  @Noortje, tsja over smaak valt niet te twisten… Ik hou nu eenmaal van de dynamiek van de stad en ga de uitdaging graag aan om slimme oplossingen te verzinnen voor de nadelen ervan.
  @Laurens, we zijn nog volop bezig met de (door)ontwikkeling van de techniek en installaties. De eerste prototypes gaan we alvast maken, maar die zijn mede bedoeld om slimme oplossingen op uit te proberen. Mijn toekomstdroom is dat ONE uiteindelijk zelfvoorzienend, Cradle 2 Cradle en energieneutraal of zelfs leverend is. Onderaan de Infographic zie je mijn contactgegevens, alle goede ideeen zijn welkom!
  @Hans, ik weet niet of ik het als compliment of belediging moet zien dat je me een “Old boy” noemt?;) Helemaal eens dat er al jaren weinig is veranderd op de woningmarkt. Daarom zijn we ook op zoek naar creatieve/innovatieve investeerders of nieuwe verdienmodellen zoals lease, crowdfunding of cooperaties. Ook hiervoor zijn alle slimme ideeen welkom!

 7. Ronald A.J. van den Berg -

  Beste mensen van Heijmans,

  Aan de kant moeten als de echte plannen doorgaan is natuurlijk geen win-win situatie voor eventuele huurders, die toch al wat lastig aan hun trekken komen, zelfs voor 700 euro per maand dus.
  De uitzending bij BNR ook gevold hebbende, lijkt het me zaak het redelijk aanbod-gerichte, en wel zeer eendimentionale verhaal te vervatten in een (aantal) echte totaaloplossingen waar mensen wat aan hebben.

  Denkend binnen de hele doelgroep ( dus alle 25 a 30 jarigen inclusief Marrokkanen en schoolverlaters ) zou ik het verhaal voor de lager opgeleiden persoonlijk laten vertrekken bij een uitzendbureau.
  Hier zou je moeten denken aan een uitzendbureau dat in het kader van bijvoorbeeld seizoensarbeid een meerwaarde geniet bij de verplaatsbaarheid van huisjes. Is natuurlijk een spannend verhaal,
  druiven plukken in Frankrijk vanuit huis….
  Een uitzendbureau ook dat alle ondersteunende dienstverlening levert die de huurders nodig hebben, zoals een post-adres , autodelen of het invullen van je belasting. Een totaalproduct dus voor wonen werken mobiliteit en alle romslomp omtrent belastingen, gas water licht…..

  Ten tweede denk ik dat ( mensen zoeken nu eenmaal niet op ”container” en moeten een handje worden geholpen ) als ik het zou mogen bepalen, er moet worden gekeken vanuit de instromende groep ( de nu 25-minners ) en afhankelijk van de beoogde plaatsingslocaties
  er kantoorpanden zouden moeten worden omgebouwd tbv. het wonen op kamers.
  Vanuit de gedachte dan dat een verhuurder zoveel meer zou kunnen aanbieden dan een kaal hokje ( zie boven ) kan je doordat je op meerdere vlakken een echte relatie met de eindgebruikers aangaat, deze uiteindelijk misschien soms wel bewegen tzt. naar een eenpersoons One-huisje door te stromen. Tevens kunnen de nabijgeplaatste huisjes als het ware aanleunen tegen het omgebouwde kantoorpand op het gebied van voorzieningen.

  Ten derde denk ik dat je via het huurcontract en een verplicht lidmaatschap van een bewonersvereniging ook gemakkelijk nog zoveel zaken op een voor Nederlandse begrippen revolutionaire manier kan veranderen dat klanten er wel degelijk een win-win situatie in zouden kunnen zien.

  U kunt me schrijven en wellicht wat wijzer worden, ook financieel.
  Wat er anno 2014 nodig is is een verhuurder die studenten en starters waar biedt voor hun geld.

  R.A.J. van den Berg
  M.Pololaan 313
  3526 Ge, Utrecht

 8. Gerard -

  Ik hoop dat ze hier niet de Huurwet voor gaan wijzigen.Tijdelijke verhuur verder legaliseren dan de Leegstands-wet aan geeft ,is m.i. niet gewenst.Dit ondermijnd te rechtspositie van de huurder te veel en zal ook misbruik hiervan in de handwerken.
  Tijdelijke huizen op tijdelijke locaties met tijdelijke huurders is geen argument om wetgeving voor altijd te veranderen.Mischien dan ook maar een tijdelijke wet ?

 9. Helen van der Bilt -

  Top concept! Mijn brief voor de openstaande vacature ligt klaar ;)!

 10. Freek van Beveren -

  Kom dit toevallig tegen en ff globaal bekeken .. geweldig idee .. begrijp vooral voor bepaalde doelgroep (val ik niet onder, wel single maar inmiddels 54 jr. met koopwoning) toch een concept wat mij aanspreekt .. relatief kleine (woon nu te groot) en duurzame woning die met je mee kan verhuizen (?) .. tijdelijk huren geen optie voor mij .. maar kan ik ook zo’n woning kopen ? (en dan af en toe met mijn woning verhuizen dus ? ) .. en onder welke voorwaarden / garanties en (ook belangrijk) kost me dat dan ?

  I like ! .. graag meer info betreffende (koop)mogelijkheden

  thnx, Freek

 11. anonymous -

  Realy great design, in particular the unsymetrical roof. Most TinyHouses have only one level, so must live in only one room. In this concept you can change from one “room” (level) to the other. Even though a little bit narrow it feels spacious due to extra hight. What I miss is a little more space for storage and a (little) bathtub. The only thing I don’t like is when more houses of this kind stand far to near together and so there is no place for privacy.

plaats een reactie