Dromen over 3D wonen_635

Dromen, durven, printen

Als je nu je ogen sluit en even in 2 minuten in gedachten afreist naar je droomhuis, hoe ziet dat huis er dan uit? Dat van mij heeft bijzondere vormen, bestaat niet alleen uit bakstenen en beton, heeft veel lichtinval en is flexibel qua ruimte-indeling. Het mooie van dromen is dat alles kan en alle obstakels zoals kosten, bouwmethodes en wet- en regelgeving opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Het ontwerpen en bouwen van een ‘custom made’ huis, dat gangbaar is qua prijs en techniek, blijft vaak nog een droom of zelfs een illusie. Daarentegen is een auto online samenstellen met toeters en bellen naar jouw smaak tegenwoordig ‘peanuts’. Net als je eigen Allstars of Nike’s online ontwerpen en bestellen. Waarom blijft dit voor woningen dan toch ingewikkeld, duur en bijna onmogelijk? Zijn dromen van klanten er niet om waargemaakt te worden?

Wellicht gaat de opkomst van de 3D-printer helpen om onze dromen in vervulling te laten gaan. Het printen van meubels, snoepjes, schoenen en metalen onderdelen is al mogelijk, zelfs het printen van onderdelen voor het menselijk lichaam, stamcellen en lever is vanaf dit jaar mogelijk. De opkomst van de 3D-printer zou er wel eens voor kunnen zorgen dat het niet bij dromen blijft maar dat dromen werkelijkheid gaan worden, of in elk geval een beetje dan.

DUSarchitects-KamerMaker08-635

DURF
Bij Heijmans willen en durven we over bovenstaande na te denken. De wereld verandert en de kans is groot dat de woonomgeving er in 2020 of 2050 totaal anders uit ziet.
Wellicht kunnen we dan online bij de Drie Dwaze Dagen een 3D ontwerp van een woning kopen. Of geprinte onderdelen waarmee we onze woning kunnen customizen. Bijvoorbeeld een geprint gevelelement of keukenkastjes met een reliëf, een patroon of kleur dat je jaarlijks kan wisselen, net zoals een iPhone hoesje. Hiermee laat je zien wie je als persoon bent en wat je uit wilt stralen.

Innoveren is in 2014 geen afweging maar juist een must. Met nieuwe materialen ontstaan opeens nieuwe mogelijkheden. Denk aan de composieten brug over de A27 bij Utrecht. Een slimme oplossing, waardoor een langere overspanning mogelijk is. Of een biobuis, die gemaakt wordt van restafval dat uit de frietfabriek komt rollen.

Welke kant het op gaat met 3D printen weten we uiteraard nog niet, en welke rol een bouwbedrijf hierin gaat spelen al helemaal niet. Het is een uitdaging om hier over na te denken zodat ook wij een vernieuwende rol kunnen gaan spelen.

S, M, L, XL PRINTEN
Dromen en durven is mooi, maar ‘in the end’ blijven we wel een bouwer. We houden er van om onze handen uit de mouwen te steken en we houden van doen. Daarom gaat Heijmans actief aan de slag met 3D printen en de kansen die dit biedt voor de bouwsector en de woonbelevenis van onze klanten.

Een woonbeleving is maatwerk en heel persoonlijk. Door kennis en kunde uit het verleden zijn we er van overtuigd dat het ‘one size fits all’ principe in de woonbranche bijna nooit op gaat. Daarom zijn er verschillende smaken en ‘maten’. Het begint bij maat S, dit zijn kleine onderdelen als een deurklink of naambordje waardoor je een persoonlijk tintje aan je huis kan geven. Maat M zijn kleine tot middelgrote elementen zoals meubels, keukenbladen, deuren en badkameronderdelen. Maat L zijn de grote constructieve elementen zoals gevel- en vloerelementen en maat XL zijn woningen die je op locatie gaat printen.

Bovenstaande is natuurlijk uit te voeren in verschillende soorten materialen zoals gerecycled kunststof, aardappel- en maïszetmeel, maar ook in hout is al te printen. En door de printtechniek zijn er bijna geen beperkingen in vorm en textuur. Om er voor te zorgen dat de maten S t/m XL in de ‘Heijmans-winkel’ komen te liggen slaan we de handen ineen met verschillende partijen. Met kleine bedrijfjes, ZZP-ers, maar ook met VDL onderzoeken we de mogelijkheden van een XL-printer voor de bouw.

Vandaag, 10 januari, is voor Heijmans en DUS Architects een groots (L) moment, we toosten namelijk met 3D geprinte glazen, op het eerste 3D geprinte grachtenpand ter wereld, dat in Amsterdam Noord gaat verrijzen.

Het grachtenpand wordt samengesteld uit 3D geprinte elementen (maat L: 3 x 3 meter) die op de bouwplaats uit een levensgrote printer van containerformaat komen en één keer in de twee of drie weken aan elkaar bevestigd worden. De illusie dat het project binnen één tot drie jaar gerealiseerd en bewoonbaar is hebben we niet. Het gaat om het ontdekken van de techniek, het printen met verschillende materialen en het bouwen an sich. Als Heijmans willen we hierin voorop lopen.

Stel: dromen worden werkelijkheid en 3D ontwerpen zijn daadwerkelijk online verkrijgbaar tijdens de Drie Dwaze Dagen, dan ben ik erg benieuwd naar de rol die de bouwer in de toekomst zal gaan vervullen. Wie weet kan een glazen (geprinte) bol het ons vertellen…

———————————————————

Volg de ontwikkelingen van het 3D print Canal House:
website: 3dprintcanalhouse.nl
facebook: facebook.com/3dprintcanalhouse
twitter: twitter.com/3dprintch
instagram: instagram.com/3dprintch

Woningmarkt | Innovatie | 3D printen

4 reacties

 1. Anneke -

  Hallo toekomst! Ik zie het al helemaal voor me: een extra slaap- en badkamer op de begane grond aan het huis van mijn oma maken, een wandje in de grote slaapkamer zodat mijn broertjes beiden een eigen slaapkamer hebben, een studeerkamer maken in de enorme woonkamer in mijn huurappartement, een huisje met slaapkamers op dat mooie plekje aan het water in Spanje op vakantie in plaats van een tent, een kopie van je huis in de achtertuin opzetten terwijl je je eigen huis aan het verbouwen bent, of gewoon een kasteel met een torenkamertje om in te wonen voor de prijs van een rijtjeshuis en zonder bang te zijn dat ik hem nooit meer verkocht krijg… Ik zie het wel zitten dat 3D printen!!!

 2. Rob van Kalmthout -

  Ik zie de MTV serie Pimp my House (powered by Heijmans DUS) al voor me.

 3. Stef Barneveld -

  Prima ontwikkeling. In de metaal is deze ontwikkeling al gemeen goed. Zie hier een film van een perfecte combinatie van metaalprinten en bewerken op 1 machine.
  https://www.youtube.com/watch?v=s9IdZ2pI5dA

  Wat dat betreft heeft de bouw nog een inhaalslag te maken. Men werkt al jarenlang op traditionele manier. Gaatje graven, beton storten, metselaar en timmerman huren, pannetjes leggen en afwerken. Een aantal van deze zaken kan naar mijn idee wel geautomatiseerd worden.
  Technisch geen probleem, Je gaat alleen tegen logge al jarenlang op dezelfde manier werkende aannemers aanboxen. 3D printen van huizen duurt minstens 1 generatie. Dus je moet meteen iets goeds presenteren, anders wordt het afgebrandt.

  Stef

plaats een reactie