heijmans hydrea-thermpipe

Warm water uit het riool

Het klinkt niet fris, warm water winnen uit het riool. Maar duurzaam is het wel. De temperatuur van rioolwater is namelijk gemiddeld 18 graden. En dat is energie die nu ongebruikt door buizen en leidingen wegstroomt naar de gemalen en uiteindelijk naar de rioolwaterzuivering. Met de  nieuwe innovatieve ‘energieboorbuis’ van Heijmans, boorbuisfabrikant Socea en kunststoffabrikant Frank GmbH is het mogelijk deze warmte op een schone en veilige manier te hergebruiken. De energieneutrale stad komt hiermee weer een stapje dichterbij.

De buis (de Hydrea Thermpipe) is opgebouwd uit een buisdeel van 3,30 meter met een binnen- en buitenschil. De binnenschil bestaat uit een HDPE kunststof buis met daarom heen een kunststof leiding. Samen fungeren ze als warmtewisselaar. Het gehele kunststof samenstel is ingestort in beton. De buitenschil fungeert voor diverse constructieve eigenschappen, daardoor  is het leidingsysteem toe te passen als boorbuis, drukbuis of als traditionele legbuis. Met een binnendiameter van 1600mm kan hij uitstekend dienst doen als hoofdtransportleiding in een rioleringsstelsel en voorziet hij ook in een bergingfunctie. Dankzij de betonnen mantel kan de buis door middel van een schildboring worden aangebracht. Een schildboring heeft als voordeel dat niet het hele traject hoeft te worden ontgraven: een pers- en ontvangstput  is genoeg. Ideaal voor in de complexe bebouwde omgeving.

Kers op de taart
Normaal gesproken is een riool- of kabel en leidingtunnel aanleggen een kostbaar project. Nogal wat gemeentes kiezen er bovendien voor om een glasvezelversterkte rioleringsbuis aan te leggen, die een levensduur heeft van 100 jaar. De Hydrea Thermpipe kost ongeveer hetzelfde, gaat ook meer dan 100 jaar mee, is haast onverwoestbaar door olie en rioolgas en bestand tegen graafschade. Tevens zijn de verbindingen gezekerd tegen indringing van verontreinigd water, afkomstig van bodemverontreinigingen. Bovendien levert deze buis een extra meerwaarde; er zijn ook kabels en leidingen voor gas, water en elektra doorheen te leiden, als de bijkomstige functie van een kabel en leidingtunnel. Het combineren van deze functies past uitstekend in een compacte bebouwde omgeving, waardoor efficiënt ruimtegebruik van belang is.

De mogelijkheid om met deze buis energie te winnen uit het riool (riothermie) is hierbij wel de kers op de taart. De binnenschil van de buis doet namelijk dienst als warmtewisselaar. Koud water dat door de kunststof spiraalwikkelbuis buis wordt geleid, komt er aan het eind een graad of drie warmer weer uit. We verwachten dat ieder buissegment van 3,30 meter twee wooneenheden van de basisbehoefte aan warmte kan voorzien met minimale extra investeringen. In totaal kan er maximaal 150 meter aan buisdelen aan één stuk worden gelegd, die steeds in groepjes van drie aan elkaar zijn gekoppeld. Deze maximale lengte heeft te maken met de schild- boortechniek.

Koeling
Het opgewarmde water uit deze installatie kan via een warmtepomp de aanliggende percelen (tot een afstand van zo’n 300 meter) verwarmen. Door de werking van de warmtepomp om te draaien, is het ook mogelijk op deze manier kantoren en fabrieken te koelen. In één en dezelfde transportleiding zijn beide functies: koelen en verwarmen, te combineren. Dat bespaart een hoop energie. Hoeveel precies, moet binnenkort in een pilot duidelijk worden in de ‘riothermie-proeftuin’ die we met Waternet in Amsterdam opzetten.

Overigens is het ook mogelijk de Hydrea Thermpipe in te zetten zonder meteen de warmtewisselaar aan te sluiten. Het is dan gewoon een goede, duurzame rioleringsbuis. Op een later tijdstip, bijvoorbeeld als een woningbouwcorporatie haar bestaande appartementencomplexen renoveert en aan nieuwe EPC-normen moet voldoen, is aansluiten alsnog mogelijk zonder ondergrondse werkzaamheden. De aansluiting van de warmtewisselaar bevindt zich namelijk in een put aan het begin van het traject, die voor de schildboring en voor rioleringsonderhoud toch wordt aangelegd. Het systeem is daarmee volkomen plug & play.

Kabels & leidingen | Energieneutrale stad

7 reacties

 1. MaesKo Virtual Experience -

  Prachtige nieuwe innovatie!

  Wellicht ook mooi om voor investeerders, gebruikers, opdrachtgevers en bewoners betrokken bij de aanleg het één en ander te verduidelijken middels onze systemen.
  Meer informatie: http://www.maesko.eu

 2. R. Cooiman -

  Misschien een idee om in de winterperiode kraanwater een paar graden voor te verwarmen. Scheelt veel energie in het opwarmen van water voor bijvoorbeeld douchen.

 3. Doede Boomsma -

  Mooie techniek met veel potentie. Laat vooraf ook even de potentiële warmteafvoer via het riool uitrekenen. Je wilt niet een warmtewisselaar aanleggen op de verkeerde plek. #riothermiekansenkaart

 4. Dammekens Jos -

  en wat als er (te) weinig debiet is ?

 5. M. Hazenkamp -

  Mooie techniek die gewoon werkt! Twee jaar geleden in Enschede geprobeerd.
  Diverse positieve rekensessies door UT laten maken!
  In periode wanneer je de warmte nodig hebt (winter) heeft het rioolwater echter geen temperatuur van 18graden en heb je backup nodig. (Stadsverwarming en/of gas).
  Daarbij komt dat de RWZI helemaal niet blij is met afkoeling van het rioolwater.
  Dit vanwege een ideaaltemperatuur voor de bacteriën die in grote getale werkzaam zijn in een RWZI.

  Ben ook benieuwd hoe lang de wisselaars efficiënt kunnen onttrekken.
  Dat gaat door vetvuiling namelijk heel hard achteruit.

  Ik blijf iig de ontwikkelingen volgen hieromtrent. ….

 6. Bouharb -

  Prachtige nieuwe innovatie!

  Wij weten alles over warm water in het riool wij werken dagelijk ermee, het is altijd warmer in de rioolput maar ook vol met riool gas. meer weten over wat wij doen http://ors-rioolservice.nl

 7. http://www.sandeeriooltechniek.nl/ -

  Heel interessant artikel. Ik zie veel potentie in deze techniek en ben benieuwd hoe deze zich verder zal gaan ontwikkelen!

plaats een reactie