Heijmans_Sportaccomodatie_toekomst_635x300

Sportaccommodatie van de toekomst

Sport verbindt mensen. Het is gezond en zorgt voor de broodnodige sociale cohesie in een lokale gemeenschap. Zeker nu de kerken die rol hebben verloren. Maar sport kan ook een splijtzwam zijn: we hebben de hardloopvereniging, de hockeyclub en de voetbalvereniging die allemaal een eigen clubgebouw en kantine willen, ook al liggen ze pal naast elkaar. Dat kan slimmer.

Heijmans bekijkt de sportaccommodatie van de toekomst door een sociale bril. Het gaat niet alleen om techniek en duurzaamheid, om een gebouw dat energieneutraal functioneert. Natuurlijk, die zaken zijn belangrijk om de exploitatiekosten laag te houden. Maar we kijken verder, naar de functie die een sportaccommodatie heeft in het leven van de mensen. Het moet wel, nu talloze clubs voor financiële ondersteuning bij lokale overheid aankloppen, terwijl de gemeenten steeds minder te besteden hebben. Door verslimming en een integrale aanpak kunnen meer kansen benut worden.

Meer voor minder
Ik wil ervoor pleiten activiteiten centraal te organiseren, cultuurverschillen te overbruggen en de huisvesting van verenigingen samen te voegen. Het betekent dat sportaccommodaties multi-inzetbaar moeten zijn. Van hetzelfde veld gebruik kunnen maken met behulp van nieuwe technieken. Misschien moeten zelfs ook de fanfare, de biljartvereniging, de fysiotherapeut en de crèche in hetzelfde gebouw onderdak vinden.

Laat sportaccommodaties bruisende centra binnen een gemeenschap zijn waar het meer dan goed toeven is voor sporter, vrijwilliger en bezoeker! Dé ontmoetingsplaats met volop sportfaciliteiten, sfeer, gezelligheid en voor ieder wat wils; een strook gras tussen de velden benutten als speelveldje voor de kids pal in het zicht van het verhoogde terras. Dan blijven ouders ook nog even langer. En worden meer opbrengsten gegenereerd.

Je zou kunnen denken aan een andere rol voor de sponsoren. In mijn thuisomgeving zei een detaillist wel eens een supermarkt te willen beginnen onder een sportpark. Want wat doen gezinnen op zaterdag? Die brengen de kinderen naar de sportclub en moeten tussendoor boodschappen doen. Het is ideaal als dat allebei op één plek kan, met goede parkeervoorzieningen. Zo moet je slim kijken naar wat er in een gemeenschap speelt; ga er eens midden in zitten en zie eens of de fanfare misschien iets nodig heeft, de judovereniging of het kinderdagverblijf of de fysiotherapie. Ik zie nu bezettingsgraden van 10 procent op gloednieuwe sportparken. Dat maakt ze echt onnodig duur.

Vanuit Heijmans kunnen we in zo’n samenwerkingstraject een adviserende rol spelen. We kunnen inzichtelijk maken wat de financiële gevolgen van samenwerking zijn voor de haalbaarheid van een sportaccommodatie. We kunnen onze kennis en creativiteit inzetten om inzichtelijk te maken hoe de clubs méér kunnen krijgen voor minder en kunnen een partner zijn van de verenigingen.

Scorekaart
De eerste stap is een grondige analyse maken van de situatie. Daarvoor hebben we samen met de NOC*NSF en Sport & Zaken een Scorekaart Duurzame Sportaccommodaties ontwikkeld. Die omvat vooral technische zaken maar ook een doorkijk naar de toekomst. Wat zijn de duurzaamheidskansen nu, welke kleine of grote aanpassingen zijn al mogelijk en op welke termijn? Ultiem is de energienotaloze sportaccommodatie. Ga per gemeenschap en per locatie bekijken wat er past. En door vervolgens modulair te bouwen, ben je klaar voor de toekomst.

Zo integraal wordt het vraagstuk rondom sportaccommodaties meestal nog niet bekeken. Men gaat uit van de eigen cultuur, het feit dat de korfbalvereniging 15 jaar heeft geknokt voor een eigen kantine weegt zwaarder dan dat de voetbalvereniging 100 meter dezelfde voorzieningen heeft. De plaatselijke politici zouden wel eens wat meer druk mogen uitoefenen om te zorgen dat die clubs meer samenwerken. Juist in het belang van de gemeenschap als geheel. Want de financiële middelen drogen in hoog tempo op. En je kunt beter twee verenigingen met goede gemeenschappelijke voorzieningen hebben, dan helemaal geen vereniging meer. Of een vereniging waarvoor de leden 13 kilometer moeten fietsen.

De tijd is dus rijp om de cultuurverschillen tussen sportclubs te overbruggen. Ik ben er van overtuigd dat deze aanpak werkt, mits we snappen hoe de verenigingen in elkaar steken. Dat is de uitdaging voor ons. En daar ga ik, samen met het team van Openbare Ruimte, Sport en Recreatie bij Heijmans vol enthousiasme mee aan de slag.

Openbare ruimte | Sport

30 reacties

 1. Leon Dielen -

  Frits je hebt helemaal gelijk! Hartstikke zonde dat die sportvelden een groot deel van de tijd onbezet zijn.
  Goed, mooi initiatief waar Heijmans zich weer mee kan profileren.
  Er zijn overigens ook nog wel wat m2 schoolpleinen die schreeuwen om aandacht!

 2. Jos Opdam -

  Goed verwoord Frits en een goede presentatie hiervan op het beursplein ;
  Dag van de sport accommodaties afgelopen donderdag.

 3. Piet Rovers -

  He Frits,
  Wij zijn een combi vereniging,voetbal/korfbal,maar hebben verder in onze accommodatie ,de dansingkids,stichting Dichterbij met dagbesteding,sjorssport en buitenschoolseopvang gehuisvest,ook maakt de zonnebloem enkele keren per jaar gebruik van onze ruimte.

 4. Frits van den Boogaard -

  Beste Piet,
  Dankjewel voor je reactie! Prima hoe jullie stappen hebben gezet met het vergroten van bezettingsgraad door meervoudig ruimtegebruik waardoor wellicht kosten gedaald zijn. Zijn er nog stappen te maken qua organisatie, bestuur, integrale sponsoring? Ben benieuwd!

 5. Tom Tesselaar -

  Hallo Frits,
  Mooi artikel en initiatief. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de scorekaart eruitziet. Kan ik hem ergens inzien of downloaden?

 6. Frits van den Boogaard -

  Beste Tom,

  Ik zal zorgen dat je hem toegestuurd krijgt. Ben benieuwd wat je van de insteek vindt en zal nadien contact met je opnemen!
  Op voorhand succes ermee!
  groet Frits

 7. Tobias -

  Beste Frits,

  Fantastisch stuk! Helemaal mee eens! Er moet veel meer samenwerking komen en multifunctioneel gedacht worden. Zonde dat er zoveel leegstand is op sportcomplexen! Ik ben ook zeer benieuwd naar de scorekaart, kan ik die ook ontvangen?

  Groet
  Tobias

 8. Frits van den Boogaard -

  Beste Tobias,
  De scorekaart wordt je toegestuurd.
  Ik zal de mensen die reageren, samen met een aantal experts en ervaringsdeskundigen, binnenkort uitnodigen om (althans dat hoop ik) te inspireren, ideeën uit te wisselen en verder te spreken over maatwerkoplossingen m.b.t. sportaccommodaties. Tot dan?
  groet, Frits

 9. Nynke -

  Beste Frits,
  Goed artikel en initiatief. Ik ben erg benieuwd welke zaken allemaal zijn opgenomen in de scorekaart en waar je allemaal op moet letten als je bijvoorbeeld naar een multifunctioneel gebouw wilt gaan.
  Kan je mij een exemplaar toesturen?
  Alvast dank.
  Groeten,
  Nynke

 10. Frits van den Boogaard -

  Dankjewel Nynke,
  De scorekaart is m.n. op duurzaamheid gericht. Aspecten Algemeen, Gebouwen, Installaties, Velden, Terrein, Omgeving komen aan de orde. Ik stuur de Scorekaart Duurzame Sportaccommodaties naar je toe.
  In mei organiseer ik een bijeenkomstje in Rosmalen waarbij een aantal ‘gelijkgestemde vooruitdenkers’ deelnemen om over dit onderwerp te praten. Zal ik je persoonlijk uitnodigen?
  groet Frits

 11. Laura -

  Beste Frits,

  Een mooi stuk, ben erg benieuwd naar hoe de Scorekaart eruit ziet. Is het mogelijk om deze te ontvangen?

  Alvast bedankt.

  Groet,
  Laura

 12. Frits van den Boogaard -

  Beste Laura,
  Dankjewel voor je reactie.
  De Scorekaart is reeds naar je toegestuurd! Vul hem in voor jouw sportvereniging en we zorgen, aan de hand van de ingevulde gegevens, voor een maatwerk rapportage inclusief een indicatieve score en een aantal adviezen. Medio mei vindt een brainstormsessie plaats over dit item te Rosmalen. heb je belangstelling om erbij te zijn? Ik hoor het graag!

 13. Pingback: Energie moet uit de meterkast _overruimte

 14. Pingback: Blog: Energie moet uit de meterkast! » Duurzaam Verenigen

 15. Joran -

  Ik ben ook zeer benieuwd naar de Scorekaart. Ook bij vv Wolfaartsdijk zijn we volop aan het verduurzamen en gezien aanstaande (ver)bouwprojecten is alle informatie welkom.

  mvg Joran

 16. Frits van den Boogaard -

  Beste Joran,

  Dank voor je interesse. We sturen de scorekaart op en heel graag voeren we, aan de hand van een ingevulde scorekaart, een toelichtende en aanvullend gesprek hierover ter plaatse. Afgesproken?
  groet, Frits

 17. Femke Lammers -

  Beste Frits,

  Ik ben ook op zoek naar een goede manier om de duurzaamheid te beoordelen voor de sportaccommodaties van Drenthe ivm mijn stageonderzoek. Is het ook een mogelijkheid dat ik deze kan ontvangen en kijk of ik er iets mee kan voor de accommodaties in Drenthe?

  Met vriendelijke Groet,

  Femke

 18. Femke -

  Ik lees dat er nog een vervolg komt in voor de sporthallen. Is deze er inmiddels al?

  mvg

 19. Frits van den Boogaard -

  Beste Femke,
  Vanwege de grote interesse in aanpassingen van buitensportaccommodaties hebben we ons daarop vooralsnog gefocusd. Heb je een specifieke vraag m.b.t. een sporthal? We komen graag langs om hierover van gedachten te wisselen!

  groet,
  Frits

 20. Frits van den Boogaard -

  Beste Femke,

  Ik stuur je de Scorekaart Duurzame Buitensportaccommodaties toe

  groet,

  Frits

 21. Ingrid Meddens -

  Hallo Frits,

  Goed initiatief, met onze fusie sportclub zijn we ook aan het nadenken over het gebruik van het complex gedurende de dag. We zijn momenteel druk bezig met de verbouwing. Ben ook benieuwd naar de scorekaart. Misschien hebbenw e er nog wat aan.

  Gr. Ingrid

 22. BuddyCek -

  Start Dating Now! Whether you are seeking a brand-new love, or you are a sporting activities fan searching for a date with someone who shares your interest and passion, or you are searching for a vegetarian dating companion, our complimentary dating site can aid you find the day or partnership that fits you best.
  extra on the link http://facebook.comпјЏprofileпјЏ@0XB9F640ED/rNdJQ

 23. Cavaemulley -

  descuento de black friday en zara https://3uu.site/

 24. MarkusiaTen -

  Good day to all, people!
  Recently i found this awesome site, where you can find any girl from your neighbourhood – http://bit.ly/chicksfordate222

  Go check it out, before it’s to late! Girls are waiting for you..

  Good luck for all of you, my friends!

 25. RonaldDuete -

  There are many women in past, who can’t have their children. Surrogate mothers commence to be very popular in the last 20 years. However, there are many ethical imbroglio, which demage for surrogating. Any feminists are thinking now, that practice of surrogating is the only far-fetched process. But it is a misunderstanding cause of in our world is very awful ecological situation. It is the main question, which influences pregnancy. If to say about the temple, there are many judgments, which are in opposition with surrogating. A lot of young moms would like to have children. Not all women can have children. More and more people are ill, they have gynecological problems. That is the reason, which affects the birth of baby.

  When you wish to be a parent, you must to know all about children. Any people don’t have an opportunity to unite with doctors with diverse considerations: race, religion, etc. If you want to have a child and you can decide various problems with your health, we advice connecting with Feskov human reproduction group. All information about this organization you may find at https://www.mother-surrogate.com/what-is-artificial-insemination-in-humans.html.

  In this firm, the main trend is reproduction medicine. They propose different services, which can support you start to be a mother. You could face various issues with embryos. Specialists who are working in Feskov human reproduction group can support you. If you desire to get comfort and guarantee, you could handle for them. If you are single and you want to have a boy or a girl, they can support you. Surrogate motherhood for single is very famous in our century. Russian guys have their problems health.

  Oranizations can help you with egg donation. Most young families who are rich wish to obtain additional services. Between jurisprudence and mother surrogate there are a some contradictions. All of them you can eliminate with the medic manager, who is working in Feskov human reproduction group.

  Consultants who are working in this area can solve hard problems. You may also ask moderators of a company about the IVF program or how to decide the problem if you are not confident in guaranteed result. Most young people ask about the donor database. You can also find information about all races, nationalities, religion, age, etc. If you wish to be happy, if you desire to create family, you may send a message at a link or call at phone line: +18448927800, this in USA number. You may however ask about prices or legislation at UK number: +448000698690.

 26. Timothybyday -

  Childrens porn clips PTHC CP
  HMM (Gracel and Modify ego)
  Laura Pummel No Horniness after Anal Series

  http://freetexthost.com/ii0rj6psgw

  freetexthost.com/ii0rj6psgw

 27. Dames Utine -

  Depending on the layout of the house and the wishes of the customer to the design can be used marching, slanting, screw, combined and other types of glass stairs. Floating is a relatively simple type of stairs straight or curved designs, the essential element of which is the presence of the inclined series of steps and connecting them stairs (respectively rectangular or semicircular shape). The most common type of stairway has a slope of 30-45°. In such a ladder, the biomechanics of a person who moves up or down it is taken into account as much as possible. The advantage of the design of the flight stairs-the maximum strength with a minimum number of connections. For attaching stairs to the Bolza is used the same type of hinged plates boltov that is a metal fastener, which is used for sequential mounting steps. Stairs can be straight or winder. This type of ladder design allows you to make the mount almost invisible in connection with what has gained great popularity among designers. But, despite the “visual lightness”, these stairs are able to withstand heavy loads, in particular, in cases where the design of the stairs is enhanced by a combination with a braid, bowstring or wall mount. In terms of design and construction, the combined staircases are characterized by a free spatial configuration, in which the elements of the staircases are combined with various spiral (screw) structures. Most modular and small stairs are also combined. Combined glass stairs-a vivid example of architectural construction in the style of “eclecticism” – the direction in which an arbitrary combination of styles, designs and materials is used. They are original engineering and artistic solutions. To perform such complex work requires the joint work of the architect and designer and, of course, a high level of professionalism of the installation team

plaats een reactie