Licht-wordt-materiaal-635

Licht wordt materiaal

Wat doe jij eigenlijk?…Meestal gaat het zo: Wat doe jij eigenlijk voor werk? Ik: ik ben lichtontwerper, de ander: oh, dus jij ontwerpt lampen? Ik: Nee, ik maak lichtplannen. Meestal volgt er dan een stilte en ik vrees dat ik de ander dan in lichte verwarring achterlaat. Wat ik ook had kunnen uitspreken is onze merkbelofte: “Eenvoudig het leven verbeteren met licht”. Dat doet Philips ook, maar dan sla ik wel een stap over. Dat gaat al over het eindresultaat. En zo eenvoudig is het ontwerpproces niet altijd: Ben ik nog op tijd? Mag ik meedenken als serieuze partner, is er een ingang om samen met de architect het plan naar een hoger niveau te brengen? Of had de verlichting er gisteren al moeten zijn?

Ik doe mijn werk uit volle overtuiging en met een missie. Voordat ik lichtontwerper werd bij Philips heb ik gewerkt als architect. Toen was het maken van een lichtplan soms een deel van de opdracht, maar meestal was dat niet het geval en bleef verlichting een sluitpost en vaak zelfs een gemiste kans. Dan hield ik aan de oplevering van een gebouw, waar ik aan mee mocht ontwerpen, het gevoel van “mooi, maar jammer” over…

Licht (kunstlicht) is namelijk noodzakelijk voor de architectuur. Zonder licht geen architectuur. Het ontwerpen van een ruimte is zonder licht niet denkbaar. Licht en ruimte vullen elkaar aan. In de architectuur is licht een belangrijk beeldend element. Want doe je zoveel moeite om een architectonisch element te ontwerpen, dan moet je het ook kunnen zien, dan mag het aangelicht worden. Met licht bepaal je mede de hiërarchie van bouwkundige elementen in een ruimte, je begeleidt mensen door een ruimte, je communiceert met licht, je kunt er zelfs mee sturen want mensen lopen automatisch naar het licht toe. Maar het meest belangrijke: je bepaalt de sfeer van de ruimte mede met verlichting.

En met de snelheid van onze innovaties op het gebied van verlichting wordt het er alleen nog maar leuker op! LED kennen we nu al bijvoorbeeld in projecten zoals we gedaan hebben bij Het Muziekgebouw in Eindhoven, Kantoor “The Rock” aan de Zuidas in Amsterdam en het kantoor van Rau Architecten in Amsterdam. LED is een kleine puntlichtbron die niet gevoelig is voor trilling, die zich leent voor vele creatieve lichtoplossingen. Expliciet zichtbaar in een object, maar net zo goed verscholen in de architectuur. In de directe toekomst komt het flatteuze OLED naast LED te staan voor andere toepassingen: denk maar aan een raam dat licht geeft of een zuil die omhuld wordt door een diffuse laag van OLED-licht.

Licht wordt materiaal. Een materiaal waar je mee kunt spelen, een bouwsteen dat je je eigen kunt maken. En met speciale software wordt licht een serieuze laag van het totale ontwerpmodel. Verlichting wordt een onderdeel dat niet langer wordt toegevoegd als het gebouw bijna klaar is, maar een cruciaal element van het ontwerp wat zich ontwikkelt tijdens het gehele ontwerpproces.

Dus vraag mij maar binnenkort: Wat doe jij eigenlijk voor werk? En ik zal antwoorden: Ik breng de wereld van de architect, de opdrachtgever en verlichting dichter bij elkaar!

Architectuur | Licht | Design

3 reacties

 1. Vincent de Gouw -

  Hey Saskia !

  Heel leuk om op deze manier weer van je te horen. Je schrijft enthousiast en met passie, fijn om te lezen.

  Hopelijk maak je het goed.

  Groet,
  Vincent

 2. Marieke brand -

  Hoi Saskia,
  Mooi en goed artikel, leuk om te lezen en geschreven met passie liefs marieke

 3. Wilma van der Kooi -

  beste Saskia,

  precies het enthousiasme wat we zoeken. Maak je ook lichtplannen voor woningen alleen op basis van led?

  Groet, Wilma.

plaats een reactie