Innoveren-zonder-beren-635

Innoveren zonder beren

Even een waarschuwing vooraf. Moeite met vernieuwen of zie je vaak beren op de weg? Houd dan tijdens het lezen van deze blog je adem in en slik continu die “ja maar” zin door.

Steeds vaker lees en hoor je in de media dat innoveren hét nieuwe woord is. Politici gebruiken het veelvuldig en veel ondernemers zweren erbij om te kunnen overleven. Zo niet anders binnen Heijmans. Maar innoveren is niet makkelijk en vraagt om dromers, fantaseren, vasthoudendheid en bereidheid tot het investeren van tijd en geld. Verwar innoveren daarbij niet met optimaliseren.

Een paar bedrijven hebben de afgelopen decennia ons leven echt veranderd. Kijk alleen al naar onze automatisering- en communicatiemogelijkheden. Nokia met de mobiele telefoon, Apple met de iPhone, Microsoft met Windows en Office. Google is de absolute marktleider op de online advertentiemarkt en je beste vriend bij het zoeken op het internet. Mooi toch, dat één bedrijf van massa’s mensen een deel van hun leven kan veranderen. Met de wetenschap dat ‘one person can make a difference’ moeten we als Heijmans iets doen. Wellicht komen wij ook wel met de iPhone op het gebied van bouw, energie en mobiliteit en zal de massa ons volgen.

Ideeën… verwelkom ze, want wie had ooit gedacht dat de 3D-printer (4e industriële revolutie) de praktische invulling zou zijn van het apparaat uit Star Trek waar voedsel mee werd gecreëerd. Weet je nog, één druk op de knop en er verscheen een bord met voedsel. Nu worden er zelfs grachtenpanden geprint. En wat dacht je van de faser, dat apparaatje waarmee gezworen vijanden werden omgelegd? Joh, al lang verwezenlijkt. Destijds zaken die verbaasde en een duidelijke lijn trokken tussen fictie en sciencefiction maar nu realiteit en als we niet oppassen alweer achterhaald.

Middels deze blog trap ik af en neem je mee in een aantal gedachtes en ideeën voor de toekomst. Zijn ze compleet, uitgewerkt, onderbouwd of haalbaar? Nu waarschijnlijk nog niet maar dat dachten ze destijds waarschijnlijk ook van zelfhelend asfalt.

Smart High Airway
De snelweg die Heijmans met Daan Roosegaarde naar buiten brengt, is natuurlijk een mooi concept. Inductie, oplichtende iconen, noem maar op. Wereldwijd wordt er al druk geëxperimenteerd en raad eens…? Het wordt nu tijd om door te pakken. Verder te kijken dan vandaag. We willen immers het pad gaan bepalen voor de massa.

Laten we eens gaan nadenken over alternatieven voor kant en klare goederen die nu met bestelbussen, koeriers en vrachtwagens worden geleverd. Bulktransport laten we even buiten beschouwing, het moet nu wel een beetje behapbaar blijven alhoewel, ondergronds? De bevolking blijft groeien, wegen kunnen gewoon een keer niet meer breder worden of moeten zelfs komen te vervallen omdat we, bijvoorbeeld, meer ruimte nodig hebben voor voedselproductie. Daarnaast weten we allemaal dat verkoper en koper elkaar plan technisch niet altijd weten te vinden.

Maar zou het toch niet leuk zijn als je online bestelt en haast instant goedkoop geleverd krijgt? Een bericht uit China, waar is geëxperimenteerd met een pakketverzending uitgevoerd door een drone, heeft mij aan het denken gezet. The sky is not the limit.

We richten in het land strategisch geplaatste mega hub’s op. Gigantische opslagloodsen waar meerdere online- bedrijven de voorraad opslaan. Zodra ik iets bestel, stijgt er een drone op verzamelt mijn bestelling en vliegt deze naar mij toe. Goederen gaan via SMART AIR WAYS door de lucht stromen. Geleid door een persoonlijk signaal wordt mijn pakket geleverd. Everything, Everytime, Everywhere.

Laat me raden: je wilde nu iets gaan roepen over “koelkasten die uit de lucht vallen als de drone faalt”. Doorslikken deze woorden. Lossen we op.

Bouwen en installeren: zo 2013
Wooneenheden bouwen van bakstenen, hout en beton? We gaan wooneenheden van glaspanelen maken. Deze glaspanelen gaan we uitrusten met dezelfde technologie zoals Samsung deze gebruikt. Maar waar deze televisie zich beperkt tot een bepaald oppervlakte worden de wanden van ons huis helemaal van dergelijke technieken voorzien. Dat betekent dat ik op elk moment op elke plek een raam kan tekenen op deze wand. Op die plek wordt mijn paneel doorzichtig. Wil ik een wandschakelaar ergens anders hebben omdat ik een fysiek aanwezig meubelstuk ga verplaatsen, dan open ik een online bibliotheek, koop een afbeelding van een schakelaar en tip met mijn vinger op het wandpaneel waar ik deze schakelaar wil hebben. Een elektronisch apparaat gaat overal in het huis werken, we nemen immers in plafonds, wanden en vloeren inductie op. Voilá, domotica 10.0.

Wil ik aan de buitenkant een bakstenen of landelijke uitstraling dan download ik die en sleep die naar mijn buitengevel. Geïntegreerde zonnepanelen of collectoren: geen probleem. Op naar 100% energieneutraal. Maar goed ook die zonnepanelen, want stel dat de stroom uitvalt… dan sta je dus echt te douchen in een glazen huis.

Blijven inslikken die “ja maar” woorden.

Waarom bouwen we überhaupt nog een woning in de huidige vorm? Met de komst van de Oculus Rift, een betaalbare 3D bril, volstaan we met een eenvoudige woonkubus (container?). Een verblijfeenheid waar ik in en uit kan lopen. Als we allemaal deze bril opzetten geven we zelf vorm aan onze omgeving. Wil ik het idee hebben dat alle huizen in mijn omgeving zwart zijn maar de mijne geel dan download ik deze schil, en projecteer deze in mijn omgeving.

De vorm van transport die ik op een bepaald moment verlang, komt voorgereden. In werkelijkheid is dit een personen of goederendrager. Zonder bril saai om te zien maar vol hightech. Met mijn bril op is deze drager alles wat ik wil en kan ik bedienen wat ik maar kan wensen. Wil ik een BOSE radio zien en horen dan betaal ik meer voor mijn rit dan wanneer ik kies voor een basis radio.

Durf te dromen
Ben ik rijp voor het gekkenhuis? Nooit van Secondlife of World of Warcraft gehoord zeker of nog niet in aanraking geweest met de nieuwe Grand Tourismo op de spelcomputer? Toevallig iemand bekend met Facebook? Allemaal voorlopers van de nieuwe werkelijkheid. Om het verhaal compleet te maken sluit ik mijn hersenspinsels af met de volgende woorden. Eindigen zoals in de The Matrix….wie weet. Maar volgens mij ging je je nu verslikken?

Bovenstaande ideeën zijn uitkomsten van een beetje nadenken, dromen, fantasie en al aanwezige technieken. Wij, onze kinderen en kleinkinderen gaan echt niet eindigen in een energiecapsule zoals geprojecteerd in de Matrix. Lees bovenstaande dan ook met een glimlach maar denk er wel over na, adopteer een gedachte en denk het verder uit. Ik weet zeker dat wanneer je het woord ‘ondergronds’ in deze blog tot je neemt, we vele uren kunnen vullen over mogelijkheden en kansen. Wie weet kom jij wel met het iPhone idee op bouw, energie en mobiliteit gebied.

Mijn meest recente gedachte gaat over een ruimte (Atrium Heijmans) waarop we op het plafond een mindmap gaan projecteren die gevuld gaat worden door collega’s, groepen studenten, kinderen, ouderen, kunstenaars, leveranciers en opdrachtgevers. Een mindmap waar iedereen zijn gedachtes met betrekking tot materialen, bouw, mobiliteit en energie op los kan laten. Ideeën die als een stip worden geplaatst. Hoe meer mensen en dus ideeën hoe duidelijker verbanden tussen punten naar voren gaan komen. Misschien wel ons innovatiepad voor korte- , middel- en lange termijn. Doen?

Innovatie

1 reactie

  1. Bas Wieringa -

    Dank voor deze inspirerende tekst… Als fabrikant moet je op een nieuwe manier hardware ontwerpen.. en vermarkten. De software, die loopt mijlen ver voorop.

plaats een reactie