waardevanverantwoordlijkheid-635

Het gewicht van verantwoordelijkheid

Het licht, de lucht, de temperatuur, het water en de elektriciteit; alles in een gebouw ‘moet het gewoon doen’. Het hele jaar door, 24/7. Bedrijven, scholen en ziekenhuizen willen zich immers volledig kunnen concentreren op hun eigen activiteiten. Klinkt vanzelfsprekend. Toch komt er meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt.

Uitbesteding van het beheer en onderhoud is de trend van het moment. Waarbij de aannemende partij zich bindt aan de belofte dat alles op een afgesproken kwaliteitsniveau functioneert, gedurende 10 jaar, 20 jaar of zelfs langer. En dat is wezenlijk anders dan het onderhoudscontract van vroeger; toen ging het veelal om een inspanningsverplichting: de klant regisseerde en bewaakte dat je vandaag je filters moest vervangen, morgen de lampen moest nakijken en overmorgen het sanitair controleren. Vandaag de dag willen opdrachtgevers daar echt geen omkijken meer naar hebben.

Het betekent concreet dat we afspraken maken over zaken als de lucht- en lichtkwaliteit, het klimaat, de beveiliging, energiebesparing en in extreme gevallen zelfs de koffie. En het ook aandurven om daarop te worden afgerekend door het toepassen van risicogestuurd onderhoud. Met een prestatiecontract als uitgangspunt biedt deze vorm het optimum tussen preventief en correctief onderhoud.

Busjes tellen
Met elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouw en civiele techniek onder één dak, heeft Heijmans op vrijwel elke onderhoudsvraag een passend antwoord. Maar hoe wij dat precies aanpakken, is voor de opdrachtgever niet zo heel belangrijk. Hij hoeft niet eens te weten wat er precies aan installaties in zijn eigen gebouw zit en hoe ze werken. Als ze het maar doen. Dat is voor beide partijen wel even wennen. Ik word nog wel eens gebeld door een klant met de opmerking “we hebben vandaag geen busjes van Heijmans gezien”. Daarachter schuilt het idee dat we niks doen. Terwijl het in feite betekent dat alles draait zoals het hoort.

Je zou haast een busje langs sturen om ervoor te zorgen dat we zichtbaar aanwezig zijn. Maar daarmee schieten we ons doel voorbij. Want het gaat erom dat we elkaar leren kennen en vertrouwen. Zo’n proces kan goed een half tot een heel jaar in beslag nemen. Goed met elkaar communiceren is in dit werk cruciaal; transparant zijn over de dingen die we hebben gedaan en de dingen die we nog gaan doen. We hoeven de klant niet om toestemming te vragen, want we zijn volgens ons contract zelf verantwoordelijk. Maar we informeren hem wel over de dingen die gaan lopen. En we stemmen werkzaamheden af. Zodat de opdrachtgever uiteindelijk samen met Heijmans het niveau bereikt waarbij we op een resultaat- en prestatiegerichte manier naar elkaar kijken. En geen busjes meer hoeven te tellen.

Mag het een onsje meer zijn?
Cruciaal daarbij is ook dat we bij Heijmans mensen hebben die zich kunnen en durven te verdiepen in de ambities, doelstellingen en problematieken van de opdrachtgever. Waar ligt die wakker van? Dat is in een ziekenhuis iets anders dan in bijvoorbeeld een onderwijsinstelling of een kantoor. In het verleden kwam een storingsmonteur pas in actie als er een storing optrad. Nu lossen we die storing op nog voordat de klant een probleem ervaart. Dat kan alleen als we weten hoe zijn business in elkaar zit. Hakken en boren tijdens een tentamenweek: niet handig. Het is de taak van de contractmanager en zijn team om dat te begrijpen en de opdrachtgever volledig te ontzorgen. Zo draag je steeds meer het gewicht van verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van huisvesting. Als ons dat lukt, zijn we op de goede weg.

HEIJ-infographic-Kwestie_van_vertrouwen-635

Maincontracting | Beheer en Onderhoud | Contractvormen

1 reactie

  1. Marijn van de Kerkhof -

    Kees, goed stuk!

    Vooral het deel waarin je schrijft over het informeren en communiceren met de opdrachtgever, herken ik zeer zeker. En dit vormt de sleutel tot vertrouwen en succes, vooral nu veel opdrachtgevers zelf ook nog volop aan het veranderen en ontwikkelen zijn.

plaats een reactie