Heijmans-google-635x300

EFG(oogle)H(eijmans)

In het ABC van innoverende bedrijven komt de H van Heijmans direct na de G van Google. Tuurlijk, Google mag dan net iets meer te besteden hebben maar qua innovaties en ambities volgen wij Google echt wel in de voetsporen.

We hebben een rioleringsbuis die warmte omzet in energie, een biobuis voor tijdelijke nutsvoorzieningen die oplost in de grond. Wat dacht je van de smart highway en bruggen van composiet? Zoab is ooit geboren bij Heijmans en asfalt dat zichzelf repareert ligt gewoon op de Nederlandse wegen. We gaan ook stroom opwekken via onze geluidsschermen. En zo zijn er naast deze wonderlijke ideeën nog veel meer innovaties bij Heijmans te bespeuren.

BIM-bril
Maar nu wordt het tijd om niet alleen producten te innoveren maar ook onze processen en de manier waarop we (samen)werken. BIM (Bouwwerk Informatie Model) neemt binnen Heijmans een enorme vlucht. Prachtig toch, onze projecten digitaal uitwerken, bekijken, bespreken en optimaliseren. We kunnen onze opdrachtgevers beter dan ooit meenemen in wat we ze gaan leveren. Onderaannemers werken als gelijken mee aan projecten en onze eigen medewerkers werken echt samen als een keten van vakspecialisten die elkaar versterken en aanvullen.

Het gaat in onze business om het steeds beter kunnen verwerken van alle informatie die we krijgen. We zijn in ons bedrijf druk bezig met het invoeren van tablets als vervanging van papier. Maar hoe gaaf zou het zijn als we de Google Glass koppelen aan BIM en aan onze werkomgeving?! Samen met onze BIM-expert Michiel Bottema ben ik eens gaan nadenken over de mogelijkheden.

We laten iemand rondlopen met een gps, piketten en een hamer. Een piket markeert de plek van de toekomstige heipaal. Geef de man in de heimachine deze bril. Laad het palen plan in deze bril, en voor zijn ogen verschijnen de locaties waar en hoe hij moet rijden om ergens te heien.

Eitje
In de gangen van utilitaire projecten hangen we vaak de luchtbehandelingskanalen en kabelgoten op aan het plafond. Wat gaaf zou het zijn als de monteur op zijn bril krijgt geprojecteerd waar hij wat moet gaan ophangen. De bril herkent het gepakte item. Keurt het goed of af, waarna op het plafond een denkbeeldige lijn of stip ontstaat waar hij moet boren of monteren. Middels een link naar het BIM-model wordt de voorraad aangevuld en de planning bewaakt. Als hij klaar is gaat de bril deze monteur vertellen hoe hij zo veilig mogelijk naar de volgende werkplek loopt om zich daar aan te sluiten bij zijn collega’s.

Renovatie? Geen probleem, we scannen de gangen en ruimtes met een 3D scanner, maken er een BIM model van en de informatiebron voor een nieuw project is geboren. Onderhoud wordt een eitje. De bril herkent het te onderhouden onderdeel, kent de onderhoudsgeschiedenis en geeft de monteur informatie over hoe het onderhoud volgens voorschrift uitgevoerd moet worden. Goed voor ons en goed voor de opdrachtgever.

De bouwwereld mag dan een traditioneel imago hebben. Heijmans is volop bezig met een nieuwe manier van bouwen. Dus Google…zullen we eens een bakje doen? Want wie G zegt, moet ook H zeggen; de H van Heijmans.

BIM | Innovatie

1 reactie

  1. Conno -

    Gaaf, gaaf, gaaf. Fundamenteel denken vanuit de dimensies plaats (locatie, coordinaat) en tijd. Heb ik veel over gedacht in relatie tot infrastructuurprojecten.
    Maar pas wel op dat de technologie ten dienste staat van personeel (incl. onderaannemers) en niet de boel gaat bepalen. Anders ontstaat frustratie en inefficiëntie.

plaats een reactie