frietfabriek_biobuis_Heijmans

Aardappelinvasie in de bouw

Wie kent ze niet: aardappels. Een primaire voedingsbron voor een heleboel mensen en een grondstof voor veel producten. Deze aardappels gaan ons helpen de bouw te verduurzamen, het afvalprobleem te verminderen en kosten te besparen. Nu is het niet zozeer de aardappel zelf die ons verder gaat helpen, maar het vocht van de aardappel wat achterblijft op de messen van de patat- en chipsfabriek bij de verwerking. Van het vocht wordt aardappelzetmeel gemaakt. Dit zetmeel passen we toe in producten die we veel in de bouw gebruiken: buizen en pijpen.

Bij Heijmans ontwerpen, realiseren en onderhouden we zelf onze bouwplaatsen. Een onderdeel van de bouwplaats is het aanleggen van tijdelijke nutsvoorzieningen. Deze tijdelijke nutsvoorzieningen worden nu nog vaak in een sleuf onder de grond gelegd. Na voltooiing van de bouw blijven ze vaak liggen, omdat we er bijvoorbeeld niet meer bij kunnen of er bestrating of beplanting overheen is aangelegd. Het gevolg is kapitaalvernietiging en milieuvervuiling. Iets wat niet past bij onze ambitie om ‘de beste bouwer van Nederland’ te zijn.

Biobuis
We hebben dit probleem aangepakt door een beschermbuis voor kabels en leidingen te bedenken, gemaakt van aardappelzetmeel waarvan een biologisch afbreekbare kunststof wordt gemaakt. Deze ‘biobuis’ kan dus in de loop van de tijd oplossen doordat bacteriën onder de grond zichzelf tegoed doen aan de buis. Het is en blijft een voedingsbron! Door de biobuis kunnen nutsvoorzieningen worden getrokken die er later weer eenvoudig uit te halen zijn. Het resultaat laat zich raden: kabels die we weer opnieuw kunnen inzetten, bijna tot geen ´uitgraafkosten´ en geen CO2 uitstoot door grof graafgeschut. Een ander voordeel in dit hele verhaal is dat het buisafval niet hoeft worden afgevoerd. Gewoon ingraven en laten liggen. Beestjes doen de rest: wat overblijft is mest. We verwachten dat de buis op dit moment een technische levensduur heeft van gemiddeld 5 jaar. Voldoende om een flink bouwproject te voltooien.

Biobuis_2

Co-creatie
Nu zijn we zelf de bedenker, maar zonder partners is dit voor Heijmans niet te realiseren. Wij willen creëren, bouwen, onderhouden noem maar op. Buizen maken, bacteriën en aardappels zijn niet onze tak van sport. We zijn de samenwerking aangegaan met Wavin, leverancier van kunststof leidingsystemen en Rodenburg Biopolymers, het bedrijf dat van aardappelvocht een kunststof vervanger kan maken. De samenwerking die we zijn aangegaan met elkaar is uniek en hopelijk een voorbeeld voor toekomstige, open samenwerkingen en onderlinge verstandshoudingen. Iedereen ervaart elkaar daarbij als volwaardig partner. Gewoon drie bedrijven die simpelweg zeggen dat dit wel iets kan gaan worden, dat het tijd en geld kost om tot een uitkomst te komen en waarbij iedereen zijn eigen deel voor rekening neemt.

Eind 2012 is het gelukt om deze buis te maken. Er is 125 meter lengte biobuis gefabriceerd waarvan 80 meter is ingegraven bij het woningbouwproject Branderhof in Kaatsheuvel. Deze lengte gaan we testen op houdbaarheid en gebruiken we om kennis op te doen over de verwerking. De ‘aardappelbuis’ ligt nu verder bij Wavin en Rodenburg Biopolymers. Zij onderzoeken of de markt in Nederland, Europa en de rest van de wereld groot genoeg is om deze buis op te nemen als nieuwe productgroep, want alleen produceren voor de afname van Heijmans is onvoldoende voor een sluitend businessmodel.

De samenwerking met beide partijen leidt ondertussen weer tot allerlei andere mooie ontwikkelingen. Zo gebruiken we op de bouw nog veel meer tijdelijke kunststofproducten waar geen specifieke eisen aan worden gesteld en die na verloop van tijd alleen nog maar vervuilend zijn. Onderzoek zal mogelijkerwijs gaan leiden tot nog meer producten gemaakt van aardappelzetmeel. Zo kan een idee leiden tot ongebruikelijke samenwerkingen, innovatie en duurzaamheid. Volgens mij nou net de speerpunten waar we als Heijmans groot mee gaan worden.

Luister naar het interview met Jasper Sluis over de Biobuis op BNR Nieuwsradio

Duurzaamheid | Co-creatie | Innovatie | Kabels & leidingen

6 reacties

 1. Piet van Hak -

  In 1994 waren wij (IBC) bezig met nieuwbouw van het ATOwageningen.
  In dit onderzoekcentrum van het Min. van Landbouw werd in
  die tijd ook de productie van bakjes tbv “de frituur” uitgeprobeerd
  van aardappelproducten of resten. Ik denk dat daar nog wel
  wat kennis in huis is betreffende uw biobuis.

 2. Pieter-Jan van der Salm -

  Kijk! Dit zijn de ontwikkelingen waarmee Heijmans zich Innovatief en Duurzaam kan uiten. Als we maar durven zijn er vast nog veel meer van dit soort slimme en voor iedereen voordelige oplossingen te vinden. Mooi om te zien hoe idee met wat doorzettingsvermogen tot een mooi en bruikbaar eindproduct kant komen!
  Ik ben benieuwd hoe Heijmans dit verder oppakt en als standaard gaat toepassen.

 3. Herman Bosch -

  om te voorkomen dat er zettingen ontstaan na het verteren van de buiswand zou de buis na te zijn ontdaan van de kabels en / of leidingen gevuld kunnen worden met een vergelijkbaar materiaal, waardoor er geen holle ruimte ontstaat.

 4. Rien v d Boom -

  Heel goed werk wij gebruiken al jaren latex mat aardappelmeel en voeren al ons afval water schoonterug in het riool en weken zelf stroom op voor ons gehele werkplaats dit door een wind molen kijk voor dit alles maar naar http://www.vandenboomschilderwerken.nl

 5. Pingback: Battle of crazy concepts - Jong Essent

 6. Hans Heijmans -

  Wie had dat ooit gedacht. Deze oplossing is duurzaam, past bij de tijd en lijkt mij toepasbaar in tal van andere situaties. Erg origineel. wel ben ik nieuwsgierig wat de buis per meter kost.

plaats een reactie