Vive-la-Vinex_Heijmans_635x300

Vive la Vinex!

Vinex’ is bijna een scheldwoord. Het staat synoniem voor een wijk met oersaaie bewoners, voorzieningen en architectuur. Een wijk waar ‘jaren dertig’ nieuw wordt gemaakt, winkels altijd hetzelfde zijn en alle buren dezelfde keukenkastjes, tuinmeubilair en bakfiets hebben. Na jarenlange omzwervingen in de stad, van kleine huisjes met torenhoge energierekeningen, geluidsoverlast en hippe cafés om de hoek, woon ik nu in zo’n wijk. Stad en groen om de hoek, omgeven door structuur en regelmaat. Vinex is overzichtelijk wonen, je weet wat je krijgt. Wonen in Vinex kampt daardoor misschien wel met een imagoprobleem. Degelijkheid misstaat kennelijk grootstedelijkheid, als bewoner heb je wat uit te leggen op een verjaardag.

Sinds kort ben ik, door een zeer heugelijk feit, wat meer thuis. De regelmaat en saaiheid die ik dacht gedurende de dag aan te treffen, gaat niet helemaal op. Er gebeuren meer onverwachtse dingen dan ik had kunnen bedenken. Zaken die projectontwikkelaars en beleidsmakers zelfs verder zouden stimuleren in nieuwe plannen. Want, het bioritme van Vinex overtreft mijn verwachtingen en vindt zijn plek als ware het onkruid.

Zo worden parkeergarages met vaste plekken stiekem gebruikt door illegale auto’s. Auto’s die op goed geluk een vrije plaats bemachtigen om vervolgens, net voordat de 9 tot 5 eigenaren weer thuis komen, de plek snel te verlaten. En ook fleuren bewoners, bij gebrek aan voortuinen of zonnige terrasjes, de stoep op met plantenbakken, zitbankjes en zandbakken. Het mag niet, maar het gebeurt gewoon. Zeker bij een tuin op het noorden waar je niets aan hebt als de zon schijnt. Binnentuinen en hofjes worden weekenden lang in gebruik genomen als illegale cocktailbarretjes voor ouders, al dan niet omlijst met springkussens en grote tv-schermen. TNT Post brengt eens per dag stapels pakketjes langs met modieuze inhoud, die per straat door 1 adres worden verdeeld. Wie toevallig thuis is, wordt geacht pakketdealer van de dag te zijn. Op het pleintje staat een kunstwerk voor gevonden voorwerpen, vol met handschoenen en sleutelhangers. Op het voetbalcourt bieden mensen aan je huis schoon te maken voor een vriendenprijsje. In de supermarkt is een ruilbeurs voor mini’s, bij de Turkse buurtwinkel kun je overrijp fruit meenemen. Het grofvuil van dinsdagochtend leidt tot een marktplaats op maandagavond. In een leegstaande winkel wordt maandelijks een vinyl feestje gevierd en in het park pluk je de mooiste veldboeketten. Het lijkt wel een gezonde wijk!

Tijd voor het afschaffen van ‘Vinex’ als verguisd gebied en beladen term, en begin ermee op de eerstkomende verjaardag of zodadelijk bij het plaatselijke koffieapparaat. Met “Ik zou ook wel Vinex willen wonen” als gedurfde openingszin. Wie weet helpt het ons vak nog wel. Tijd ook om nog meer ongebruikelijke ruimte en rafelrandjes te creëren. Of liever nog: schenk die ruimte aan de bewoners, die weten wel raad met Vinex.

Woningmarkt | Vinex

3 reacties

 1. Annette Pasveer -

  Hi Lonneke,
  Mooi oproep, lees ook eens: ‘Leven in Brandevoort tussen 9 en 5’: http://www.projectnero.nl/brandevoort/ waar de wijkmensen alle ruimte krijgen.
  Groet, Annette Pasveer

 2. Wouter -

  Helemaal mee eens. Het gaat allemaal over beeldvorming en dat begint vooral bij jezelf!

 3. eric alink -

  Mooie overpeinzing, die illustreert dat de 21ste-eeuwer zich nauwelijks laat dirigeren en zelf zijn weg zoekt – alle stedenbouwkundige oogmerken en functies ten spijt. Wil ik zelf de zin “Ik zou ook wel Vinex willen wonen” zonder stotteren uit m’n mond krijgen, dan vergt dat nog wat oefening. Maar ontegenzeggelijk zullen Vinex-wijken – met de V van Vintage – gewilde enclaves worden. Niet alleen omdat alles versneld onderhevig is aan herwaardering, maar ook omdat de Nederlander in wiebelige tijden het liefst melancholiek teruggrijpt op wat hij kent. Nog even en de m.i. veelal spuuglelijke bouw uit de jaren 1965-1985 roept vertedering op. Af en toe over onze schouder kijken naar wat was, is zinvol. Maar laten we vooral vooruitblikken: als het evolutionair verstandiger zou zijn om achteruit i.p.v. vooruit te kijken, dan had ons hoofd wel andersom op onze romp gestaan.

plaats een reactie