windmolen-2-klein

Energiebedrijven: tijd voor een frisse wind!

Laatst had ik een ‘Lean6Sigma’ training. Bij een case oefenden we dat we voor een verzekeringsmaatschappij adreswijzigingen moesten doorvoeren. De eerste keer deden we dat via een voorgeschreven proces, waarbij veel mensen op verschillende afdelingen betrokken waren, die ieder een deel van het proces voor hun rekening namen. Het lukte, maar het was een trage bedoening. De tweede keer besloten we mensen samen te laten werken op één afdeling. Dat ging al een stuk sneller. De derde keer lieten we diezelfde mensen meerdere taken uitvoeren en automatiseerden we zaken. Je raadt het al: het werk was zo gepiept en er werden minder fouten gemaakt. Conclusie: door het werkproces anders in te richten, kun je beter, sneller en goedkoper werken.

Energiedistributiebedrijven
En daar moest ik aan denken toen ik onlangs op bezoek was bij een energiedistributiebedrijf. Een wereld die enorm in beweging is. Het huidige elektriciteitsnetwerk, gebaseerd op grote met fossiele brandstof gestookte centrales, is aan vervanging toe. Meer duurzame energie stelt andere eisen aan zo’n netwerk. Smart grids dus: een elektriciteitsnet waarbij de consument niet alleen stroom afneemt, maar ook overtollige duurzame energie kan teruggeven aan het net. Als Heijmans leggen we dit soort netwerken aan en bouwen we energieleverende woningen.  Wat me nu zo opviel: de energiedistributiebedrijven werken nog op een hele ouderwetse manier. Ze schrijven alles tot in de kleinste details voor, één afdeling koopt alle producten in, een andere afdeling bepaalt de planning en vervolgens vragen ze welke aannemer dat voor de laagste prijs kan uitvoeren. Het meest wonderlijke: ze schrijven als opdrachtgever zelfs de factuur! Door volledige controle te houden over de opdracht, denken ze het goedkoopste uit te zijn.

Innovatie
En dat is jammer! Want deze manier van werken is echt niet meer van nu. De energiewereld verandert in een rap tempo. Hier moet je snel en flexibel op in kunnen spelen, zowel als opdrachtgever als opdrachtnemer. Er moet ruimte zijn voor innovatie bij opdrachtnemers. Bovendien vergrijst het personeelsbestand van de energiedistributiebedrijven: dat betekent dat ze straks te weinig mensen hebben om al die voorbereiding te doen. En die laagste prijs dan? Helaas, doordat de voorbereidingskosten hoog zijn en iedere stap door een andere afdeling uitgevoerd wordt, ben je er ook niet meer zeker van dat je als opdrachtgever echt de meest economisch voordelige oplossing krijgt…

Leren van andere opdrachtgevers
Tijd voor een nieuwe wind dus! Maar hoe dan? Gelukkig doen veel van onze klanten het al anders. Door bijvoorbeeld functioneel aan te besteden, zoals partijen als Rijkswaterstaat en ProRail al doen. Of zelfs door als opdrachtgever en aannemer samen te werken aan nieuwe oplossingen, zoals we met Schiphol (video) doen. Dit levert voor beide partijen enorme voordelen op: alles is in één hand georganiseerd, de opdrachtgever kan toe met een kleinere organisatie, er zijn beduidend minder kosten en meer innovatie.

Metamorfose
Dit lijkt mij dus hét moment voor de energiedistributiebedrijven om die ouderwetse manier van werken overboord te zetten. Graag zou ik deze branche dan ook willen uitnodigen om met ons en met onze klanten die al op een andere manier werken, in gesprek te gaan. En ik beloof jullie: er valt nog best wat te leren van die ‘domme aannemer’! Wij zijn al een tijd bezig met een metamorfose richting een organisatie waar je niet alleen voor prima technische oplossingen terecht kunt, maar ook voor ontwerp, omgevingsmanagement, inkoop, beheer en onderhoud. Zullen we een datum prikken?

Smart Energy | Innovatie | Aanbesteden | Lean6Sigma

1 reactie

 1. Harald Hanemaaijer (woordvoerder Stedin) -

  Geachte heer Van de Ven,

  We hebben naar aanleiding van het Twitterbericht uw artikel gelezen. Mag ik u vragen om uw contactgegevens naar mij te e-mailen?

  Mvg,
  Harald Hanemaaijer
  Woordvoerder Stedin

plaats een reactie