Heijmans_Diversiteit_635x300

Te weinig mannen in de bouw

Er zijn te weinig mannen in de bouw; te weinig mannen die zich hard maken voor diversiteit. Het was een van de eerste gedachten die bij mij opkwam toen ik werd gevraagd om bestuurslid te worden van La Heijmans, het vrouwennetwerk van ons concern.

Voel je je als man persoonlijk aangesproken door bovenstaande stelling, dan raak ik de juiste snaar. Ik vroeg mezelf ook af wat ik nou daadwerkelijk doe voor meer diversiteit. Nogal makkelijk om wel voor diversiteit te zijn, maar vervolgens weer met m’n dagelijkse werk verder te gaan. Diversiteit moet onderdeel zijn van je dagelijkse werk.

Het getuigt van durf en originaliteit dat mijn collega’s bij La Heijmans (Moniek van Opstal, Marjolijn Borghmans en onze programmamanager diversiteit Alma Krug) mij vroegen het bestuur te versterken. De voor de hand liggende keuze zou zijn geweest om een vrouw de plek in te laten nemen. Ze hebben over die grens gedacht en die ene vraag gesteld die zo belangrijk is om de rolpatronen te doorbreken: “waarom zouden we het zo doen?” Zoek het ongemak en de wrijving op. Dat levert altijd betere resultaten op.

Diversiteit is geen leuke bezigheidstherapie, een aardig sprookje of leuk om beter te scoren met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voldoende onderzoeken hebben bewezen dat divers samengestelde teams beter presteren en minder fouten maken. Jeroen Smit, auteur van De Prooi legt het ook nog eens helder uit in dit filmpje. Credit Suisse bewees onlangs wederom dat een divers samengesteld bestuur duidelijk beter presteert in crisistijd en op lange termijn. Onderzoek dat onlangs door de Volkskrant werd gepubliceerd leerde dat wij als Heijmans aan de verkeerde kant van het diversiteitslijstje staan.

Het is heel aanlokkelijk (en menselijk) om te kiezen voor een homogene groep, maar daar zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen niet bij gebaat. Wij hebben in onze sector creativiteit hard nodig. Nagenoeg alles wat wij doen en maken raakt de maatschappij. We lossen maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onder andere energie, mobiliteit, wonen, werken, leven, onderwijs en zorg op. De vraagstukken die de maatschappij ons voorlegt worden complexer en vergen meer dan alleen sturing op techniek, processen en financiën. Door in eigen huis diversiteit concreet te maken geven we een belangrijke impuls aan de competenties die nodig zijn om de maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden.

Mannen zullen daar zelf voorvechter van moeten zijn. Als wij ons niet inzetten, niet actief uitnodigen, dan doen we als mannen onszelf tekort. Als heel wat broeders van mij eerlijk en diep in hun hart kijken, dan weten ze dat ze zullen kiezen voor de makkelijke weg. Ik weet dat ik mezelf daar ook op kan betrappen. Ik roep ze op om eens een dag lang actief op zoek te gaan naar de mening van mensen die anders denken dan zij zelf.

Diversiteit als belangrijke voorwaarde voor creativiteit is een van de zaken waar ik heilig in geloof. Vandaar dat ik ook snel ja zei op de vraag om toe te treden tot het bestuur van La Heijmans. Integratie, grotere diversiteit, je bereikt het niet door vanuit een netwerk met een ander netwerk te blijven praten. Inleven en actie ondernemen is wat nodig is. Ik ben als man uitgenodigd in een ‘vrouwenbolwerk’ en mag zo werken aan dat waar ik heilig in geloof. Nu werken om meer vrouwen in het ‘mannenbolwerk’ te krijgen.

Diversiteit | Bouwcultuur

4 reacties

 1. Jaco Poldervaart -

  Beste Arjan,

  Leuk geschreven, maar ook “waar” stukje!
  Gebruiken wij inmiddels ook al een tijdje bij onze bim implemenaties bij de bedrijven alsook de bimteams samenstellingen. Kun je een paar handige techniekjes voor gebruiken.

  Betekent ook dat je moet constateren dat er nog “steeds” veel moet veranderen!

  bimgroet,

  Jaco Poldervaart

 2. Arie Verschoor -

  Hoi Arjan,

  Leuk stuk. Mag ik er een persoonlijke noot aan toevoegen?
  De bouwbranche is echter doorspekt van mannetjesputters die veel gepresteerd hebben doch met een conservatieve inslag hun “apen(t)rots hebben verdedigd. Zittend boven op de rots dulden ze enkel gelijkgestemden of ja-knikkers om zich heen. Als je zo overtuigd bent van je eigen beeld of gelijk dan ga je samen met gelijkgestemden er ook nog in geloven.
  Zelfvertrouwen en zelfkritiek zijn noodzakelijk om verder te komen, dan alleen kun je als branche verder komen, mits je passie voor je vak, het creëren van ruimte en bescherming.
  Mi moet je geen gezamenlijke vijand creëren, maar nieuwe doelen en uitdagingen.

  Wordt vervolgd, hoop ik

 3. Alma -

  Arjan, erg tof dat je deze blog geschreven hebt en dat je ‘ja’ hebt gezegd tegen het La Heijmans bestuur. Daarvoor is LEF nodig, en dat is precies waar het om gaat bij diversiteit!

 4. Arjan Hofmann -

  Dank voor jullie reacties en complimenten.

  @Arie, zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfkritiek (in die volgorde) hebben we inderdaad nodig. Passie voor het vak is er zeker en dat is meer dan alleen techniek. Daar moeten we ons bewust van worden. We hebben genoeg uitdagingen voor ons liggen om ons als branche daar in te bewijzen.

plaats een reactie