Projectmanagement met een servet

Projectmanagement met een servet om

Tijdens een lunch ontstond een tafelgesprek over de parallellen tussen kookkunst en projectmanagement. Beide zijn complex in logistiek en planning. Beide vereisen kennis van de klant, de markt, de trends. Bovenal vergen ze passie en stressbestendigheid plus sociale en communicatieve vaardigheden. Je stuurt immers een team aan. Tot slot eindigen beide met maagzuur als je het budget niet fatsoenlijk bewaakt.

Manco
Al die gelijkenissen brachten ons op een vraag. Zou koken van pas kunnen komen bij de selectie van solliciterende projectmanagers? Want onze focus op integrale projecten verlangt ook een specifiek type medewerker. Om die te vinden, heb je creatieve selectiemethoden nodig. De huidige sollicitatieprocedures schieten daarin tekort. Een c.v., motivatiebrief of gesprek kan immers imponeren. Maar zij vertellen niet hoe een projectmanager in de weerbarstige praktijk functioneert. Zou het niet verhelderend zijn om een kandidaat tijdens de selectieprocedure een klein project te laten uitvoeren? Zo kan de gegadigde figuurlijk laten zien wat hij ervan bakt. Want de analogie met koken is onmiskenbaar: het ‘proefproject’ kent een budget, ingrediënten, tijdspad en onvoorziene zaken. Na twee lunches gingen we van tafel met het antwoord: koken kan een tool zijn om de geschiktheid van een kandidaat genuanceerder te beoordelen.

Kookstudio
De managementtalenten van een kandidaat kun je ook letterlijk beproeven. Nodig de gegadigde uit in een kookstudio van Heijmans. Laat hem – of haar –binnen budgettaire kaders eventueel zelf de maaltijd samenstellen. Dat hoeft absoluut geen vijfgangenmenu te zijn. Maar een diepvriespizza, waarbij de kok louter oog voor de wekker heeft, is evenmin de bedoeling.

Vervolgens slaat de betrokkene aan het koken. Dat verschaft veel informatie over logistiek, planning, gedrag, ambitie en improvisatietalent. Extra voordeel is het sociale karakter van eten maken. Ongetwijfeld ontstaat er een gesprek tussen de kokende kandidaat en de HR-manager(s). Als het eten klaar is, schuif je aan tafel. Met de kandidaat. Voor een glas en voortzetting van het gesprek.

Profiel van de kok
De hamvraag. Welke kwaliteiten dient de gelegenheidskok te tonen? Enkele antwoorden: bij projectmanagers-van-nu denken we aan generalisten. Zij klampen zich niet vast aan technische oplossingen, maar zijn multidisciplinair – oftewel thuis in vele keukens. Daarnaast onderschrijven ze het belang van omgevingsmanagement. In kooktermen: ze bekommeren zich niet alleen om de geserveerde calorieën, maar ook om de smaak en presentatie. Bovendien reduceren ze de overlast – geluid, geur, logistieke stromen – voor gasten en omwonenden. Niet minder belangrijk: time management. Is de pasta gaar terwijl de kok nog over de saus moet nadenken? Geen gevoel voor planning. Of is de maaltijd excellent, maar oogt de keuken alsof zojuist The Big Bang heeft plaatsgevonden? Ook dan is de kandidaat ongeschikt: niet in staat overzicht te houden. Tot slot ontleent de kok zijn gezag aan wie hij is, niet aan luide commando’s en druktemakerij. Bij een projectmanager denken we eerder aan het type Jamy Oliver dan Gordon Ramsay.

Yellow
Vanzelfsprekend is koken nooit de enige bron voor bepaling van iemands geschiktheid. Maar de kans is groot dat het je uiterst waardevol inzicht verschaft. De komende tijd willen we het idee verder op zijn toepasbaarheid onderzoeken. Motto: the proof of the yellow pudding is in the eating.

Deze blog is in samenwering met Bart Gielen, HR-manager bij Heijmans, geschreven

Bouwcultuur | Projectmanagement | Human Resource

3 reacties

 1. Cecil -

  Jan, heel goed om te lezen dat er binnen Heijmans creatief wordt gedacht aan innovatieve selectieprocedures.
  Ik begrijp dat de manager van integrale projecten vooral vaardig moet zijn in de communicatie met alle stakeholders en het aansturen van mensen. Ik vraag dus af hoe die kritische vaardigheden worden getest met de ‘kooktool’. En wat als de ideale kandidaat-projectmanager een hekel heeft aan koken?

 2. Alma -

  Wat een inspirerende blog Bart en Jan! Lijkt me erg boeiend om dit eens te testen. Ben benieuwd welke wereldgerechten (niet die van Knorr uiteraard) op tafel worden getoverd en hoe creatief de kandidaat omgaat met de kruiden die hij/zij kiest. Waarschijnlijk zegt de keuze voor de kruiden (van pittig tot zoet) veel over het karakter van de kandidaat :-).

 3. Marielle van de Weijenberg -

  Doet me denken aan mijn oma. Die had een bakkerij. Sollicitanten moesten mee eten want “iemand die flink kan dooreten, kan ook flink doorwerken” zo was de overtuiging. Nu las ik laatst dat er daadwerkelijk een verband tussen die twee bestaat. Koken lijkt mij een interessante variant tbv de projectmanager.

plaats een reactie