Integraal-ontwerpen-the-movie

Integraal Ontwerpen, The Movie

Tot zomer 2012 waren Heijmans Utiliteitsbouw en Burgers Ergon twee aparte sectoren. Nu zijn ze verenigd in Heijmans Utiliteit. Maar integreren is een werkwoord. Met een fris organogram aan de muur hangen, ben je er niet.

Om die reden delen vijftig mensen van Heijmans Utiliteit Rosmalen één bedrijfsverdieping en secretariaat. Daar verknopen ze al hun kennis, kunde en contacten. Het werkt. Gooi er een vraag in de lucht en grote kans dat iemand roept: “Moet je díe bellen en even naar dat-en-dat project vragen.” Die integraliteit is ook hard nodig. Want steeds vaker zijn wij de regisseur. Dat geldt zeker bij grote projecten zoals Stadskantoor Rotterdam, Orion Wageningen of Nationaal Militair Museum Soesterberg.

Risicoverzamelaar
Een regisseur stelt zichzelf hardop vragen. Welke spelers zoek ik? Wat wil de producent? Wat is het budget? Wie schrijft het scenario? Hoe vernieuwend wil deze film zijn? Welke verhaallijnen vind ik belangrijk? En wie vormt het verwachte publiek? Dat zijn cliffhangers, zulke vragen. Maar niet alleen in Hollywood. Ook bij Heijmans, want de nieuwe markt verlangt forse investeringen van ons.

Stilletjes aan zijn wij één van de grootste risicoverzamelaars van Nederland geworden. Dat maakt onze spelerskeuze – met wie gaan we het avontuur aan – extra belangrijk. Wij willen weten waar onze strategische partners voor staan en wat ze in hun mars hebben. Dat vergt speurwerk. Naar architecten, bouwfysici en constructeurs die werkelijk naar elkaar en de klant kunnen luisteren. Die het risicoprofiel kunnen verminderen. Die verbindingen kunnen maken. Maar ook geduld hebben: een Oscar win je veelal niet met the first draft. Dat vergt vaak herschrijven. Moet je tegen kunnen. Bovendien moet je boven jezelf uit kunnen stijgen. Omwille van het gezamenlijk belang. De mogelijke adder onder het gras? Datzelfde gezamenlijke belang. Als dat niet glashelder is, kunnen partijen het avontuur beter afbreken.

Gedeelde winst
Eenstemmigheid moet doorklinken in de ontwerpvisie en -keuzes. Dat luistert nauw. Zij kunnen bijvoorbeeld sterk invloed hebben op de kosten voor onderhoud en/of exploitatie. Als je die ook voor je rekening neemt, dien je af te wegen in hoeverre je daar in de ontwerpfase al rekening mee houdt. Over zulke essentiële zaken moet je het vroegtijdig eens zijn.

Het dokteren op de balans tussen ontwerp en onderhoud/exploitatie, kan ook tot interessante partnerships leiden. Stel dat een gevelleverancier in het project stapt. Als deze partij garandeert dat – door specifieke keuzes – jaarlijks éénmalige gevelreiniging toereikend is in plaats van twee of drie keer, dan levert dat winst op voor de klant, Heijmans en de gevelleverancier.

Oud filmblik
Of ik de geschikte kandidaten voor partnerships bij bosjes tegenkom? In gesprekken met gegadigden vraag ik ze regelmatig om de wereld van nu en morgen te beschrijven. Wat ik nog zorgelijk vaak hoor, is de slecht gefundeerde bewering dat het op termijn allemaal-wel-goed-komt. That’s the old movie. Niet iedereen ziet de noodzaak om stevig na te denken over veranderingen in wonen, werken en verbinden. Ook de eigen rol in de ‘nieuwe’ film lijkt vaak niet uitgedacht. Voor de goede orde: ons lijstje met condities geldt niet alleen voor externe partijen. Het gaat ook op voor eigen Heijmans-broers en -zussen.

De meesterhand
Tot slot. Ontwerpen in de 21ste eeuw kan niet zonder enorm goede vastlegging van feiten. Als je over veertig jaar een pand zou afbreken dat wij hebben ontworpen, dan moet je zonder aarzelen kunnen herleiden waarom keuzes zus of zo zijn gemaakt. Daaraan herken je de hand van de regisseur. Zoals ook Woody Allen, Bertolucci en Spielberg vele jaren later nog weten wat ten grondslag lag aan hun keuze voor dat ene script, die acteur, dat decor, op die locatie. Dat weten ze omdat kwaliteit tijdloos is.

Integraal werken | Utiliteitsbouw | Utiliteit

2 reacties

 1. Thomas van Gerwen -

  Ton,
  Aansprekend en uit het hart gegrepen.
  De ontwikkeling die je beschrijft vraagt ook een nadere invulling van partnership (= is vertrouwen en transparantie).

 2. Rolf Abbringh -

  Ton

  Fraaie vergelijking met onze regierol.
  Uitdaging is dat een regisseur ook goede acteurs nodig heeft. En op dit moment veranderen wij sneller dan onze omgeving.

  En het zijn de mensen die het moeten doen.

plaats een reactie