Diversiteit_past_altijd_Heijmans

Diversiteit past altijd

Vorige week zat ik bij de kapper. De kapster vroeg me wat ik deed voor de kost. Ik vertelde dat ik bij Heijmans werk: ‘de bekende Brabantse bouwer’. Heijmans? „Oh ja, dat zijn toch die gele machines?‟, reageerde mijn kapster enthousiast. Ik vertelde dat ik werk aan een diverser Heijmans, op verschillende manieren. Ze antwoordde dat ze het grappig vond zelf zo veel verschillende type mensen in haar stoel te krijgen die allemaal zulke verschillende banen hadden. En dit was er weer een: programmamanager diversiteit.

En eigenlijk sloeg ze onbewust de spijker op de kop! Verschillende type mensen in haar stoel, die allemaal hun eigen wensen hebben en allemaal hun eigen uiterlijk hebben met hun persoonlijke kapsel qua kleur en model. Die durven zijn wie ze willen zijn. De perfecte omschrijving van diversiteit.

De afgelopen 1,5 jaar heb ik in mijn werk als programmamanager gemerkt dat veel mensen om me heen nog steeds allergisch zijn voor verschil in geslacht. “Het maakt toch niet uit of je man of vrouw bent, het gaat toch om de kwaliteit?” Natuurlijk gaat het om de kwaliteit. Namelijk de kwaliteit die bijdraagt aan een optimaal samengesteld team. Man of vrouw. En toch is 90% man met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar en een technische achtergrond. Toevallig allemaal de beste, ongeacht geslacht. Tja, mij maak je niet wijs dat er met deze samenstelling echt de beste kwaliteit wordt behaald. Het moge duidelijk zijn, ik pleit voor diversiteit en dat gaat inderdaad verder dan geslacht. Dit zijn mijn drie overtuigingen:

1. Ongepast
Vaak zoeken we in vacatures naar iemand die ‘in het team past’. Maar, zou het niet leuk zijn om eens op zoek te gaan naar een kandidaat die ‘niet past’? Het gaat er namelijk om dat je elkaar prikkelt en kan wakker schudden door verder te kijken, je blik te verruimen. We denken allemaal dat we met een groep slimme (technische) mensen tot de beste oplossing komen, maar is dat werkelijk zo? Analytisch vermogen is niet voorbehouden aan technici en anders kijken al evenmin. Kom maar op met de werving van onze eerste kunstschilder, vormgever of fotograaf.

2. Gedrag en capaciteiten
Sinds de introductie van het diversiteitsprogramma hoor ik vaak gekscherend dat enkel vrouw-zijn een ‘ticket-to-the-top’ is. Zelfs de opmerking “Oh, nu kan ik zeker alleen nog de top bereiken als ik me om laat bouwen?” heb ik meerdere malen voorbij horen komen. Oei, is dat nodig om de top te bereiken? Wat is er gebeurd met: hard werken, handen uit de mouwen steken en authentiek zijn? Bekijk de lijst van de goudhaantjes maar eens. Een prachtige lijst met het toptalent van de toekomst. Dit is de groep toppers die het gewoon doet, zonder te zeuren. Die hun zaakjes goed op orde hebben, met of zonder kinderen? Jonge 40-ers die misschien niet door hun werkgever in de watten worden gelegd, maar die wel een mentaliteit hebben van ‘niet lullen, maar poetsen’. Wel weer typerend dat deze uitspraak verwijst naar schoonmaken, maar dat terzijde.

3. Anders is leuker
Vooroordelen? Jazeker, die hoor ik vaak genoeg. Laatst nog: “Vrouwen die hard werken en de top willen bereiken zijn toch wel vaak bitches.” Mannen die zich in dezelfde situatie bevinden worden stoer gevonden omdat ze ergens voor gaan. Vrouwen kennelijk niet. Ook heb ik voorbij horen komen dat het toch moeilijk is om met vrouwen te werken, gezien alle emoties. ‘Help, mijn leidinggevende is een vrouw’ is daarvoor een passend tv-format. Maar als deze vrouwen hun emoties thuis laten en zich professioneel opstellen zijn ze weer ijskonijnen (met haar op hun tanden). Het is dus eigenlijk niet snel goed en er zijn altijd wel argumenten tegen te vinden. Zet deze argumenten eens aan de kant en bedenk hoe leuk het is om in een divers team te werken, waarin je elkaar kan versterken en dit ook terugziet in het resultaat. Als een kapsalon met elke dag nieuwe en kleurrijke klanten. Anders is gewoonweg leuker.

Wil Heijmans diverser worden dan zal er nog wel iets moeten veranderen. Dat je wordt gewaardeerd om wie je bent, anders mag zijn en leiderschap op sommige plekken misschien wel iets minder hiërarchisch mag. Meer coachend en meer ruimte voor flexibiliteit. Kortom, irriteer je niet, maar verwonder jezelf als je mensen ontmoet die anders zijn dan jij. Ga er open met een brede blik in, en ontdek hoe leuk dit is!

Diversiteit | Bouwcultuur

12 reacties

 1. one&lonely -

  ‘Help, mijn leidinggevende is een vrouw’

  Als ik kijk naar het ziekteverzuim bij Heijmans dan is deze behoorlijk gedaald bij zowel indirekt als direkt personeel.
  Indirekt (direkt) 2001 van 3,6% (8,5%) naar 2,2% (6,2%) in 2010.

  Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat vrouwen bij vrieskou lekker langs de snelweg kunnen werken, dus ga er vanuit dat ze vooral indirekt personeel zijn.

  Is het kort door de bocht/ ver gezocht, te stellen dat inbreng van vrouwen de relatief grotere daling ziekteverzuim bij indirekt dan bij direkt verklaart?

  One&Lonely

 2. Wouter Braam -

  Prima column Alma, om niet te zeggen: haarfijn.

  @one&lonely: Niet te ver gezocht maar wel te kort door de bocht.

 3. Vreneli Stadelmaier -

  Alma,
  Hiermee sla je de spijker op haar kop! Hulde!

 4. Bert van der Els -

  Diversiteit zorgt dat we betere en meer concurrerende oplossingen vinden voor onze klanten. Immers we bouwen woningen, kantoren, snelwegen en kunstwerken. Volgens mij worden onze produkten dagelijks door vrouwen en mannen gebruikt. Diversiteit zorgt voor de meeste kwaliteit met de beste oplossing.
  Prima Blog!

 5. Yvonne van den Berg -

  Hoi Alma, Heb je dit voor Philips geschreven? Ik zou het zo over kunnen nemen. Complimenten!!

 6. Koen Vermulst -

  Hallo Alma,
  Leuke blog!
  Het zou inderdaad mooi zijn als er in mei aan de nieuwe lijst van Goudhaantjes enkele “bouwers” kunnen worden toegevoegd…
  Jullie ambitie om te zorgen dat daar dan ook vrouwen tussen staan? ;-)

 7. Diana Cillessen -

  Alma,

  Wat een goed stuk zeg!.
  Ook ik vind dat we kwaliteit moeten gaan en handen uit de mouwen allemaal, want samen kunnen we het wel voor elkaar krijgen, als we maar willen!

 8. Carolien Bijen -

  Hoi Alma,
  Met zo’n gedreven diversiteits manager moet dat gaan lukken bij Heijmans! en helemaal met je eens!
  Groeten,
  Carolien

 9. Pingback: Diversiteit past altijd | &samhoud women

 10. VOV Vrouwen ontmoeten Vrouwen -

  Beste Alma,

  Hier kunnen wij ons als VOV helemaal in vinden en je verwoordt het belang van diversiteit op een geweldige wijze.
  Wij zijn er blij mee dat je komt spreken op het VOV symposium “Brabant naar de Top” van 11 april.
  Hartelijke groet,
  Berna Trommelen
  Chérie Cohen

 11. Mark Hassink -

  Uitstekende blog Alma, kan me er geheel in vinden. Past uitstekend bij Nina van Ommen’s ambitie met Topvrouwen in bouw en infra. Vriendelijke groet, Mark Hassink (Trivoor bouw en infra).

 12. Margo van Berkel -

  Dag Alma, nogmaals complimenten voor je blog en goed te zien dat het zowel extern als intern tot reacties leidt. Een mooie bijdrage aan de broodnodige dialoog over dit onderwerp i.p.v. tegenover elkaar staan in vastgeroeste standpunten. We gaan je blog als good practice in het volgende E-zine van Opportunity vermelden! Hartelijke groet, Margo

plaats een reactie