hersencellen-brein2-635-300

Hersencellen

Een mens heeft pakweg 700 miljard hersencellen. Dat komt goed uit. We zullen ze de kost moeten geven. Want elke dag zie ik de noodzaak groeien om slimmer met energie en mobiliteit om te springen. Heijmans keert die vraagstukken niet de rug toe. Integendeel.  “Maar onze omzet komt toch voor 90% uit traditionele opdrachten?”, hoor ik sceptici mompelen. Ja. Nog wel.

Vanochtend, 07.45 uur. Tussen Den Bosch en Utrecht. File. Tijd voor overpeinzingen – thinking bright by the dashboard light. Vanmorgen bedacht ik me dat onze elektriciteitsvoorziening wonderlijk is geregeld. Die is op de maximale vraag afgestemd. Oftewel: de vraag naar stroom op de donkerste dag van het jaar waarop óók nog eens het Nederlands elftal de WK Voetbal-finale speelt – en deze keer niet verliest. Vervolgens is gesteld: dit is de vaste prijs per kWh. Dat is raar. Wat meer recht aan de werkelijkheid doet, is een variabele prijs. Mijn ambitie: smart energy, waarbij je de schommelingen in aanbod en vraag slim opvangt en in prijs uitdrukt. Hoe? Door stedelijk of op wijkniveau huishoudens met elkaar te verbinden en ‘overtollige’ energie – inclusief die van zonnepanelen – op te slaan. Zo verandert de consument in co-producent.

Gedachte twee – want die file lost niet zo vlot op: spoedpakketten bieden de weggebruiker tijdelijk uitkomst, maar zijn niet de redding. Als je vijf rijbanen hebt, kun je er een zesde naast leggen. Of een zevende. Handig in de spits. Maar overbodig op zondagochtend. Of je moet van lege asfaltvlaktes houden.

Mijn ambitie: smart mobility. Dat is soepel vervoer van A naar B tegen minimale kosten, waarbij duurzaamheid riant meelift. Zulke slimme mobiliteit kent vele vormen. Telkens geldt: de auto is niet langer louter ontvanger, maar ook zender. Van wat? Informatie. Over route en bestemming. Op grond daarvan kun je ‘treintjes’ van auto’s vormen. Maar ook parkeerplaatsen slim gebruiken. Zo begint in San Francisco vanaf april 2012 een pilot met dynamic pricing. Dat proefproject voeren ze uit in een werk- en winkelgebied van 4,5 km2. Dagelijks trekt het een half miljoen mensen. De prijs van een parkeerplaats zal afhankelijk zijn van de vraag en de voorziene parkeertijd. Apple heeft er al een iPhone-app voor ontwikkeld – binnenkort ook voor Android – die de vrije parkeerplaatsen en hun actuele tarief opzoekt.

Slotvraag: wat kan Heijmans betekenen voor smart energy & smart mobility? Veel. Met 8100 x 700.000.000.000 hersencellen hebben we enorme denk- en daadkracht in huis. Zeker als we de verbindingen tussen die duizenden neurale netwerken versterken. Connections: het sleutelwoord.

Infrastructuur | Smart Energy | Smart Mobility

3 reacties

 1. Lammie Nijsingh -

  Interessant stukje! Ben benieuwd waar Heijmans op af koerst met deze ontwikkeling!

 2. Boris Geheniau -

  Bert,

  De kunst is de hersencellen te laten werken en hieruit het optimale te halen…altijd een spanningsveld tussen de verschillende lagen van een bedrijf. Grote vraag durf je als bedrijf anders te denken en te doen EN hoe krijg je dat als dragende cultuur binnen het bedrijf. Bekijk: http://www.zapposinsights.com/ eens en bestel hun boek (t is gratis). Dit heeft voor mij iig inzichten gegeven hoe ik mijn organisatie de komende tijd wil veranderen.

  Boris

 3. Marie -

  Tot welke leeftijd produceer je hersencellen?

plaats een reactie