Heijmans Elektrisch Rijden Electric Avenue

Electric Avenue

Het is 2025: mijn zoon van 17 hoeft geen autorijexamen meer te doen, omdat iedereen in zelfsturende auto’s rijdt. En mijn vrouw komt straks thuis met de elektrische buurtauto die daarna zichzelf parkeert. Onzin? Volgens de mensen van Jong Heijmans die ik heb gevraagd mee te denken over het elektrisch vervoer in de toekomst, is dit een reëel scenario. Andere zaken die volgens hen zeker staan te gebeuren over 14 jaar: auto’s worden opgeladen in de file en leveren zelf energie. En: bij het afsluiten van een oplaad-abonnement krijg je de elektrische auto gratis!

Smart grids
De huidige trends voorspellen het misschien al wel: de auto is zijn status aan het verliezen, kleinere auto’s worden populairder dan grotere en na onze zakenrelaties en vrienden gaan we straks ook onze huizen en auto’s met elkaar delen. Smart grids zorgen straks voor het transport van lokaal opgewekte duurzame energie. Ook zal er bij gebruikers een andere mindset moeten komen: van je auto steeds tanken naar een auto die ‘always connected’ is met het grid.

Oplaadpunten
Dit alles brengt wel nieuwe uitdagingen mee voor ons bedrijf;  hoe ontwikkelen we ons op het gebied van elektrisch vervoer? Welke partnerships gaan we aan?  Inmiddels hebben we in Amsterdam 60 van in totaal mogelijk 1000 oplaadpunten geplaatst samen met Nuon. Zelf hebben we ook niet stilgezeten: zo hebben we zelf 5 elektrische auto’s aangeschaft, er komen nog 25 bij, en er komen oplaadpunten bij onze kantoren. Maar er moeten toch meer kansen zijn, duurzaamheid is immers één van onze speerpunten. Wat zou onze rol kunnen zijn?

Eyeopener
De Jong Heijmans denktank zag zeker kansen en daarbij dachten ze echt out of the box. Van investeren in chipfabrikanten vanwege de zelfsturende auto’s tot het ontwikkelen van inductielader technologie om de auto op te laden in de file. De opmerking dat in de toekomst energie gratis wordt, was voor mij een echte eyeopener. Duurzame energie ‘verbruikt’ immers niets, er is alleen een initiële investering nodig. Denk je eens in: dat gaat echt totaal andere verhoudingen opleveren!

Slim samenwerken
Eén ding is me wel duidelijk geworden: als we echt aan het stuur willen zitten bij de ontwikkelingen rondom elektrisch vervoer, moeten we actie ondernemen. Nieuwe verbindingen vormen en samen met stakeholders slimme samenwerkingen aangaan. Dus ga ik contact opnemen met de automotive industrie. Ook moeten we maar eens onderzoeken of we onze grondposities die we normaal gebruiken om vastgoed te ontwikkelen, kunnen benutten om duurzame energie op te wekken of om auto’s te laden.

Heb je ook ideeën over de rol van Heijmans in de ontwikkeling van het elektrisch vervoer? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw inzichten!

Infrastructuur | Smart Mobility | Elektrisch rijden

1 reactie

  1. Maaike van de Ven -

    Inspirerende blog!

plaats een reactie