Heijmans Funen Gouden Piramide

De piramide van 020

Amsterdam heeft een piramide. Van goud. Laatste aanwinst van het Koninklijk Tropenmuseum? Of de nieuwe huisstijl van Egyptisch restaurant Toet-Anchamon in Oud-Zuid? Nee, de Gouden Piramide is een prestigieuze prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Vorige week is hij toegekend aan Heijmans Vastgoed. We danken deze Rijksprijs aan ons project Het Funen, een binnenstedelijke ontwikkeling in Amsterdam.

Hoofdschudden
Alle kaarten op tafel: rond de eeuwwisseling leverde Het Funen bij Heijmans nog hoofdschudden op. Dat zit zo. Deze Amsterdamse grondpositie was deel van de boedel van Koninklijke IBC, het Brabantse bouwbedrijf dat eind 2000 in handen van Heijmans kwam. Het klonk als een klok: IBC zat stevig in binnensteden, Heijmans in de uitleggebieden. Van bouwen in weilanden wisten we alles. Dat was niet zo ingewikkeld. Of zoals iemand indertijd gekscherend zei: ‘Een koe kan geen bezwaarschrift indienen, een bewoner wel.’ Maar van complexe herontwikkelingen in binnensteden hadden we minder kaas gegeten. Zo ontstond aanvankelijk twijfel over Het Funen.

Toch is elke aarzeling overwonnen. Zonder spijt – integendeel. Hoe dat kan? Drie verklaringen. Een: bij Heijmans Vastgoed groeide na de overname van IBC vrolijk revanchisme. We wilden sceptici in Nederland laten zien dat wij aanzienlijk meer in ons mars hadden dan ‘rijtjeswoningen in het groen’ neerzetten. Twee: we trokken ijzersterke adviseurs aan, onder wie de latere rijksbouwmeester Frits van Dongen. En drie: we leerden dat het gezegde ‘een lange adem hebben’ in de praktijk goud waard kan blijken te zijn.

Snakken
Voor wie Het Funen in Amsterdam-Oost niet kent: spannende locatie. Ooit VOC-haven, later Van Gend & Loos-terrein. Nog altijd ligt het driehoekige gebied ingeklemd tussen de Czaar Peterbuurt, het NS-spoor – ja, geluidsbelasting – en een drukke weg. Wat we zouden gaan bouwen? In een mix van gezond boerenverstand en lef besloten we om af te wijken van de traditionele marktonderzoeken. In plaats daarvan namen we doelgroepwensen als uitgangspunt. Schot in de roos: Amsterdam snakte – en nog – naar binnenstadswoningen voor gezinnen. Nu staan er 106 kleurige woon/werkappartementen van 68m2 tot 186m2 en zestien urban villa’s in het groen.

Verleiding
Na de uitreiking van De Gouden Piramide vroeg iemand me: hebben jullie ook in tijden van economische tegenslag de verleiding kunnen weerstaan om aan het ontwerp te morrelen? Ja, gelukkig wel. Noch het stedenbouwkundig plan noch het landschappelijk ontwerp heeft aan kwaliteit ingeboet. Toch hebben we tweemaal op een ‘crossroad’ gestaan: in het prille begin – wel of niet op de oude Heijmans-voet bouwen – en in het dipjaar 2004. Wat speelde: de ondergrondse parkeergarage zat onder een woonblok, wat gefaseerd bouwen uitsloot. Onze oplossing: een deel van de woningen aan beleggingsmaatschappij Duizend Steentjes verkopen. Dat kostte Heijmans geld, maar het plan bleef overeind.

Station
Naast Het Funen heb ik de afgelopen jaren verschillende complexe projecten onder handen gehad. Vreeswijk, Naarden-Bussum, Oostelijke Handelskade. De terugkerende les: denk na, voordat je begint. Dan kun je later standvastig blijven. Als het toch tegenzit: manage je risico’s.

Hoe fraai Het Funen is? Koop op station Amsterdam-Centraal een kaartje naar Amstel. Treinritje van negen minuten. Kijk naar rechts. Daar, kan niet missen. Die appartementen en woningen in dat gouden schijnsel. Mooi hè? Tip: koop volgende keer een retourtje. Voor tweemaal kijkplezier.

Gebiedsontwikkeling

plaats een reactie