Heijmans_diversiteit_verkeersborden_635x300

De diversiteit van verkeersborden

Kent u waarschuwingsbord J6 uit de Wegenverkeerswet? Het is driehoekig en waarschuwt voor steile hellingen. Vrijwel altijd staat er een percentage bij vermeld, zo  tussen 8% en 14%. Hoger halen we niet in Nederland. Dit is een vlak land. Toch?

Zou je denken. Maar vrouwen weten beter. Want vlak blijkt in Nederland niet hetzelfde als egalitair. Zeker op de arbeidsmarkt is gelijkheid niet altijd vanzelfsprekend. Vooral voor vrouwen kunnen de hellingspercentages in het maatschappelijk verkeer oplopen tot 18% of hoger – zeg maar: onneembaar. Of zoals een vrouwelijke manager me ooit toevertrouwde: “Zwaar stijgen is niet erg. Maar een helling van 90% noem ik een muur.”

Bij Heijmans weten we gelukkig veel van muren. Ook hoe we ze af moeten breken. Als het om diversiteit gaat, doen we dat met overtuiging. Niet voor niets ontvingen we in 2011 een onderscheiding van Stichting Talent naar de Top. De jury had vooral lof voor onze maatregelen om het aandeel vrouwen in de top te vergroten.

Mooi, zo’n prijs. Maar Heijmans is niet zo van de zilverpoets. Liever rollen we de mouwen op en hervatten we ons diversiteitsbeleid. Een van de Heijmans-doelen: het personele aandeel van vrouwen, dat nu nog 10% is, tot minstens 12% in 2012 en 20% in 2015 laten uitgroeien. Waarom we dat willen? Omdat de samenleving van morgen meer op veranderende netwerken dan op hiërarchische organisatiemodellen gestoeld zal zijn. Vrouwen zijn bij uitstek connectors: ze verbinden zowel intern als extern mensen, ideeën en inzichten. Dat is onmisbaar in de netwerkeconomie waar we al met één been in staan.

Maar er is nog iets. Wij zijn een dienstverlener die vastgoed-, infra- en bouwprojecten van A tot Z verzorgt. Wij adviseren, ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren. Dat vergt integraliteit. Mooi woord, complexe klus: je moet de kunst verstaan van het anticiperen, synchroniseren en harmoniëren. Dat zijn kwaliteiten die ik vaak in vrouwen herken.

Wat ook een rol speelt: vrouwen maken steeds vaker deel uit van de teams van opdrachtgevers, waaronder Rijkswaterstaat en Rijksgebouwendienst. Als wij bij hen aan tafel schuiven, is het plezierig als ook Heijmans-teams de maatschappelijke verhoudingen weerspiegelen. Bovendien kan het spraakverwarring voorkomen. Simpel: mannen bouwen torens van Babel, vrouwen zijn onmisbare tolken.

Denken alle 8100 Heijmans-medewerkers er zo over? Nee. Maar aanzienlijk meer dan de karikaturen van de bouwsector willen doen geloven. Zo zijn velen van de generatie 40-plus bij Heijmans opgetogen over de groei van het aantal vrouwen en hun leiderschap. Tegelijkertijd blijven wij tegenstander van positieve discriminatie. Simpel: sollicitanten en medewerkers op grond van hun sekse bevoordelen, zou botsen met ons geloof in kwaliteit. Want dat gaat voor alles.

Al heeft diversiteit binnen Heijmans in enkele jaren tijd veel krediet gewonnen, toch hebben we een verlanglijstje. Een grote wens is de instroom van vrouwen die operationele functies kunnen vervullen. Want vrouwen zie je nu nog hoofdzakelijk bij staf- en ondersteunende diensten. Of er hoop is? Jawel. Afgelopen maand zag ik bij de ingang van ons hoofdkantoor een groot knipperend matrixbord. Met de tekst: “Welkom op de dag voor Bouw- en Infra-vrouwen!” Ik heb het even nagevraagd. Het gaat om een landelijke dag voor ontmoeting en kennisdeling. Die vindt bij Heijmans plaats op initiatief van onze vrouwelijke manager diversiteit. Goed teken.

Tot slot, in het zicht van 2012. Wat ik hoop, is dat Nederlandse bedrijven hun geloof in diversiteit meer in daden dan in rapporten zullen belijden. Verder kan het eerdergenoemde waarschuwingsbord J6 wat Heijmans betreft bij het recyclebaar ijzer. Laten we met een zinvoller verkeersbord in 2012 de aandacht op diversiteit vestigen. Met bord F8: einde alle beperkingen.

Arbeidsmarkt | Diversiteit

2 reacties

  1. Gudule Martens -

    Mooie analogie met die helling. Mocht wel weer eens gezegd worden. Helemaal perfect als dit van een man komt!

  2. Diana Cillessen -

    Mooi dat nu ook de voordelen van vrouw zijn eens worden belicht! Positieve bijdrage en een mooie opsteker voor de vrouwen die nu werkzaam zijn in de branche.

plaats een reactie