Heijmans BIG BIM

‘BIG’ BIM

Vroeg of laat krijgt iedereen bij ons er mee te maken: het 3D Bouw Informatie Model. De hele bouwwereld schakelt er nu op over. Vanaf 1 november stelt de Rijksgebouwendienst als eis dat bouwers met 3D-BIM werken. Reken maar dat de enorme vellen met platte tekeningen de komende jaren van bouwplaatsen zullen verdwijnen, alles gaat straks driedimensionaal en digitaal.

3D-BIM is helemaal in. Ikzelf ben er bij Utiliteitsbouw al een jaar of zeven zoet mee. En geloof me, het is meer dan een hype! Het gaat mij vooral om het geweldige informatiesysteem dat er in schuilt. Voor ons als bouwers maar zeker ook voor de opdrachtgever en gebruikers van gebouwen. We hebben het hier wel over ‘Big’ BIM. Dat is een project dat we van ontwerpfase tot bouw en beheer met deze methode uitvoeren. Binnenkort leveren we de eerste hiervan op, zoals het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort

De bouwwereld droomt er al jaren van. Een ontwerp- en bouwsysteem waarbij iedere expert zijn vakkennis gemakkelijk uitwisselt. Nu zijn computers er krachtig genoeg voor. Communicatienetwerken zijn snel en stabiel. Hét moment om het model voor heel Heijmans in te voeren. Maar niet ineens, we zullen dit in stappen doen. Voor mijzelf is de ontwikkeling al net zo geleidelijk gegaan. Het begon er mee dat ik planningssimulaties maakte met een vroege versie van 3D-BIM. Dat waren een soort stripverhalen in een 3D-model. Zo konden klanten zien in welke fasen we een gebouw neerzetten. Mensen begrepen in vijf minuten helemaal wat ik bedoelde.

Van oudsher is de bouw juist iets ingewikkelds. Zaken zitten geometrisch en technisch vaak complex in elkaar. Deskundigen praten gemakkelijk langs elkaar heen. 3D-BIM is een krachtig middel om verwarring en calculatiefouten te voorkomen. Op de oude manier moet je soms door tientallen tekeningen ploegen om er achter te komen hoeveel raamkozijnen je precies nodig hebt. Nu weet je het in één muisklik. Uit het model haal je trouwens net zo makkelijk de vertrouwde tweedimensionale doorsneden.

Maar: elk nieuw systeem kan ook weer nieuwe missers met zich meebrengen. Het blijft mensenwerk, we zullen altijd door computers gegenereerde informatie moeten controleren. Het is ook nogal een operatie om het systeem bedrijfsbreed in te voeren. Daarom lopen hier bij alle bedrijfsonderdelen al collega’s rond die verantwoordelijk zijn voor 3D-BIM.

Het gaat om balans. Iedereen op een prettige manier meekrijgen, en tegelijkertijd overenthousiastelingen een beetje afremmen. We hebben er niet veel aan als iemand aan de gang gaat met de meest geweldige toepassingen, terwijl anderen die nog niet nodig hebben.

Dit is meer dan een softwarepakket dat je naar binnen schuift. Het vergt vooral een grondige aanpak in organisaties. De neuzen moeten dezelfde kant op om er uit te halen wat er in zit. We hebben er weinig aan als tot op het kleinste detail alles in de computer zit, en mensen vervolgens toch op eigen houtje met 2D-tekeningen aan de slag gaan en niks terugkoppelen. De kracht zit ’m juist in het delen van kennis. De meest actuele informatie haal je uit het model, en stop je weer terug voor andere gebruikers.

Uiteindelijk levert dit een gelukkige klant op. Bijvoorbeeld bij beheer en onderhoud. Probeer maar eens in papieren archieven de complete gegevens over een twintig jaar oud project boven water te krijgen. In de toekomst weten monteurs tot in detail wat er aan onderhoud is gepleegd aan bijvoorbeeld installaties. Ter plekke zien ze op hun tablet de hele onderhoudshistorie, en werken die meteen ook bij. Dat maakt dubbel werk overbodig. Voor bedrijven als het onze is het voordeel ook zonneklaar: we kunnen veel scherper calculeren. Kostenbesparing dus, en efficiënt werken.

BIM | Big data

2 reacties

  1. Pingback: BIM helpt architecten en ingenieurs faalkosten te verkleinen | Bouw centraal

  2. Jack van Rooij -

    De uitvoerende bouw (incl. onderaannemers) kan veel winnen door het digitale werken te omarmen. Niet alleen kunnen repro-, arbeids- en faalkosten worden bespaard maar is het ook een DE randvoorwaarde voor de volledige implementatie van het BIM principe. Helaas ziet het er naar uit dat dit laatste nog wel een tijdje op zich zich laat wachten. De meeste aannemers en onderaannemers werken vandaag de dag nog steeds vanaf papieren dragers en onder die condities kan er geen sprake zijn van een BIM georiënteerde samenwerking. In mijn visie zijn BIM en digitalisering zijn inherent aan elkaar. Het gebrek aan de juiste digitale processen binnen de aannemerswereld is waarschijnlijk de belangrijkste hobbel die moet worden genomen om BIM succesvol te laten zijn. Immers als de uitvoerende bouwers niet mee doen zal “BIM” een leuk kunstje tussen de ontwerpers onderling blijven en wordt er slechts gepreekt voor eigen parochie.

    M.b.t. tot het kernaspect van BIM namelijk samenwerking, denk ik dat er voorlopig een hele grote rol weggelegd is voor PDF tekeningen. Om deze in te zien en te bewerken zijn geen grote investeringen nodig. 3D is ook mogelijk. Vooral Bluebeam heeft een prachtig pakket op de markt waar waarmee via internet sessies real-time kan worden gewerkt op dezelfde tekeningen door max. 100 gebruikers. Dit is een hele praktische variant op BIM.

    zie ook http://digitable.nl/NietsDubbel

plaats een reactie