Heijmans Smart Energy Smart Mobility

1579,2 op de teller

Ik ga u rare dingen vertellen. Maar ik beloof u dat ik niet lieg. Ik lees kranten. Ik ontmoet verstandige mensen. En kijk om me heen. Mijn conclusie: ‘Houston, we have a problem.’ Overal om me heen zie ik groeiende angst voor de toekomst. Olie, gas, edelmetalen, voedsel, schoon water: we putten de aarde uit. En in rap tempo.

Ik denk dat ik weet hoe dat komt. Door twee weeffouten in onze systemen. Een: onze economie is gebaseerd op verspilling. En twee: we volgen de dwang van groei in plaats van vernieuwing. Nu zijn er sombere zielen die roepen: “Het is al te laat!” Ik zeg: dat is onzin. Maar wel onder een harde conditie: rethink all. Oftewel: laten we heroverwegen hoe maar vooral waarom we doen wat we doen.

Kruipruimte
Praktijkverhaal: ik was op de TU Delft, waar ik een zaal bouwkundigen aanspoorde om lef te hebben. Voor wat? Voor het maken van heroverwegingen in hun eigen vakgebied. Nog vóór ik het podium kon verlaten, stond een van de professoren op. Hij zei: “Collegae, sinds 1950 bouwen wij geen huizen meer met een houten vloer”. De zaal knikte instemmend. “Toch bouwen wij nog altijd huizen met een kruipruimte die lang geleden bedacht was om houtrot te voorkomen.” Vervolgens noemde hij een waslijst van negatieve effecten die deze dure, onbruikbare kelder veroorzaakt. “Stop de kruipruimte!”, was zijn oproep.

Het ijs was gebroken. Na dit legendarische moment meldde zich de volgende. Die hoogleraar zei: “Het geeft te denken dat wij in Nederland, waar de bodem het zachtst is van heel de wereld, per kubieke meter de zwaarste gebouwen neerzetten. Laten we daarmee stoppen!”.

Verslaafd
“Ja maar, wacht even. Ho ho”, hoor ik in kantoren en keten van Heijmans roezemoezen. Die reactie begrijp ik. Want er is één angst groter dan die voor de toekomst. Dat is onze angst voor verandering. Toch ben ik ervan overtuigd dat Heijmans-medewerkers zakelijk en maatschappelijk winnen als zij hardop zaken durven te heroverwegen. Smart Energy en Smart Mobility zijn daar voorbodes van. Dat zijn geen wenselijke maar noodzakelijke concepten. Nu zelfs Feike Sijbesma, de baas van DSM, hardop zegt dat we verslaafd zijn aan fossiele grondstoffen, heb je je echt zorgen te maken. Nu bovendien voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer onthult dat hij al zes jaar zonnepanelen op zijn eigen dak heeft – say no more.

TomTom
Zelf rijd ik al twee jaar met plezier een elektrische Lotus. Zuinig en schoon. Snel? In 3,9 seconden zit-ie op 100. Maar ook Heijmans weet van optrekken: op de Nationale Duurzaamheidsbeurs 2011 zag ik in jullie stand een elektrische Mercedes. Met Heijmans-logo erop. Mijn voorstel: kruip achter het stuur. Zet de TomTom aan. Tik ‘Toekomst’ in. Grote kans dat-ie die bestemming weet te vinden, mits je voorbij de horizon durft te kijken. Daar, dat punt in de verte. Ga maar: op de teller stond pas 1579,2 kilometer. Een spannende en hoopvolle weg ligt voor je, waarbij je zelf het verschil kunt maken.

Smart Energy | Smart Mobility

plaats een reactie